Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
stilul scandinav

STILUL SCANDINAV SE RETRAGE ÎN FUNDAL. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE?

Poate ați observat că se vorbește din ce în ce mai puțin despre stilul scandinav, despre hygge și despre confortul și armonia scandinavă. Cu doar câțiva ani în urmă, era greu de imaginat un stil de viață atât de versatil, sugestiv și cald precum cel scandinav.

Care a fost motivul pentru acest lucru și ce se va întâmpla în continuare – să ne uităm acum.

O ilustrare a modului în care stilul interior scandinav s-a schimbat

Regula cardinală a selecției naturale este: „Dacă vrei să trăiești, adaptează-te în timp”, iar stilul interior scandinav este un exemplu perfect în acest sens. Scandinav-ul cu care suntem obișnuiți, cu griurile sale calde și moi și carouri bej, minimalismul inveterat, decorul minim și așa mai departe, a ajuns la un final logic. Si-a schimbat coperta, dar (foarte important) și-a păstrat conținutul!

Interioarele nordice au devenit baza pentru multe alte stiluri de interior dintr-un motiv întemeiat. Sunt practic universale și nu trebuie să intre în detalii totale, astfel încât să spunem că Scandinav-ul este o tendință de interior din trecut nu ar fi pe deplin corect, deoarece a fost înlocuită de așa-numitul „neo-Skandi”. Este logic să presupunem că aceasta este doar o versiune mai modernizată a tendinței cu care suntem obișnuiți!

Nu mai este un interior izolat, ci o parte a lumii moderne. Desigur, nu este la fel de unic ca pop art și mid-century, dar toate aceste mici atingeri aduc interiorul mai aproape de persoană. Un sondaj arata ca multe persoane consideră că micile elemente decorative sunt necesare pentru confortul în casă. Astfel, trecem fără probleme de la minimalismul distilat la versiunea sa moderată.

LAG – NOUL HYGGE

Lagom este unul dintre stereotipurile care descriu caracterul național suedez. Lagom este adesea văzut ca o emblemă intraductibilă a „suedezei”. În publicațiile suedeze, Suedia este denumită ocazional Lagomlandet – țara „lagom”.

Continuând tema spațiilor confortabile și primitoare, lagom este un stil de viață suedez în care nu există loc pentru grabă și exagerări. Ca înlocuitor al hygge, lagom ne învață să trăim pentru și prin noi înșine. Acest lucru se aplică și la interior, unde totul trebuie să fie cu moderație, dar și din abundență.

Craft și handmade sunt steaguri ale stilului întârziat în interior. Dacă faci ceva cu propriile mâini, este un must-have pentru apartamentul tău. Mai ales dacă are legătură cu hobby-urile și interesele tale. Aici, puteți face o analogie subtilă cu individualitatea interiorului de la primul punct. Dacă nu sunteți pasionat de artizanat, puteți apela oricând la soluții din comerț. Obiecte precum coșurile din răchită Tam Tam pot arăta acum destul de organic într-un apartament nordic. Dacă dragostea ta sunt obiectele decorative exotice.

PRINCIPIILE DE BAZĂ ALE STILULUI LAG:

1. Dezordonați-vă casa.

Suedezii spun că suntem cu toții o generație de „acaparatori”. Pentru că ne este greu să renunțăm la lucrurile care au devenit învechite. Există trei reguli pentru a vă păstra spațiul armonios și confortabil.

  • Evitați „hotspoturile” în care se acumulează obiecte inutile.
  • O dată pe săptămână, aruncați o privire în garderoba dvs. și scăpați de lucrurile de care nu aveți cu adevărat nevoie.
  • Fă-ți o promisiune că vei păstra acele elemente din interior care au valoare spirituală pentru tine. De multe ori, acestea sunt elemente cu o istorie care vă fac casa confortabilă și unică

2. Lăsați natura să intre în casă

Înțelepciunea convențională este că interioarele scandinave sunt reci și inconfortabile. Dar suedezii rezolvă cu ușurință această problemă prin utilizarea materialelor naturale. În casele nordice, există piei de oaie, plante verzi, lemn și obiecte decorative. Toate acestea creează o atmosferă de calm și armonie în interior.

3. Lumânari.

Localnicii adoră pâlpâitul romantic al lumânărilor – moale, cald și surprinzător de relaxant. Nicki Brentmark recomandă aprinderea lumânărilor nu doar seara, ci și dimineața, la micul dejun. Îți umple ziua de liniște și te ajută să te sincronizezi cu bioritmurile tale. În ceea ce privește mesele de seară cu invitații, eticheta dictează ca pe masă să fie așezate două candelabre sau patru lumânări simple. Nu uitați de pervazurile ferestrelor. Așezați la fereastră borcănele cu lumânări cu pastile mici.

4. Peisaje rurale.

Suedezii sunt mari fani ai peisajului rural și au tendința de a alege cabane de vară la mare sau la țară. Acolo, nordicii își petrec toată ziua citind, înotând, jucând jocuri de societate și, bineînțeles, făcând grădinărit. Vikingii sunt deosebit de sensibili la natură și recomandă plantarea în funcție de ce insecte și animale se găsesc în zonă. De asemenea, vikingii îi sfătuiesc să respecte albinele și să le ofere un „meniu” bun. Sunt populare florile și plantele cum ar fi butucii, corcodușele, trandafirii, daliile, cimbrul, pelinul și menta.

5. Mobilier multifuncțional.

Colecțiile mărcilor de interior scandinave sunt întruchiparea vie a „lagom”. În ceea ce privește mobilierul de casă, suedezii recomandă să se acorde atenție pieselor de mobilier multifuncționale. Canapelele pliabile, măsuțele de cafea cu spațiu pentru reviste și rafturile modulare economisesc spațiu și fac posibilă „golirea” spațiului.

6. Modestie și minimalism.

Suedezii au un etos de design discret care se potrivește cu mentalitatea lor. Dacă cumpărați mai puțin și alegeți cu mai multă atenție obiectele pentru casa dumneavoastră, fiecare membru al familiei va avea un spațiu în care își poate exprima individualitatea. Alegeți cu minuțiozitate obiectele din casa dvs. și cumpărați doar ceea ce vă intră în suflet. Atunci vă veți aprecia și iubi casa.

SKANDY IN 2023 ESTE UN SFÂNT. ADAUGĂ ACCENTE!

Albul, griul și maro rămân culorile principale ale stilului scandinav. Modificări au avut loc în ceea ce privește culorile de accent. S-ar putea spune chiar că tocmai aceste culori de accent au apărut în stilul neo-scandinav, deoarece interioarele nordice obișnuiau să fie plate din punct de vedere stilistic.

Culorile albastru intens și purpuriu sunt acum din ce în ce mai vizibile. Astfel de pete devin pete luminoase pe o pânză albă care pur și simplu nu pot fi trecute cu vederea. Stilul scandinav este literalmente făcut pentru acest tip de joc de contraste și accente. Și dacă îl folosiți corect, puteți evidenția zonele și obiectele potrivite cu o pereche de perne și perdele decorative.

Albastrul este bine asociat și combinat cu apa, care a devenit, de asemenea, popular în ultima vreme. Bineînțeles, vorbim despre elemente sau ornamente de apă în interior. Un acvariu, o lampă cu lavă sau lumini LED rezistente la apă ar fi un bun decorl. Apa este liniștitoare și te ajută să-ți aduni gândurile, în timp ce umple camera cu energia elementului său.

DEPOZITARE DECORATIVĂ NEOSCANDI

Depozitarea a fost întotdeauna un subiect dureros în orice interior. Deschise, închise, mixte, organizate în ordine alfabetică, pe zone sau pe funcții. Toată lumea are propria părere despre acest subiect. Neoscandi spune că depozitarea nu trebuie să fie doar practică, ci și frumoasă.

Rafturi, umerașe, coșuri – toate acestea ar trebui să facă parte din interior, demnitatea și decorarea sa. Sau o completare inteligentă a acestuia. Aici este important ca fiecare element al decorului să fie în concordanță cu stilul general.

JAPANDI ȘI ALTE RAMIFICAȚII

Abundența de elemente decorative naturale, crearea unui mediu liniștit și respingerea bibelourilor au făcut ca, cultura scandinavă și cea orientală să găsească un punct de convergență în stilul interior al Japandi. Am putea numi acest stil „eclecticism matur”, atunci când două stiluri austere și serioase se întâlnesc și decid să creeze ceva nou. Astfel, lămpile din hârtie și copacii bonsai pot fi combinate în siguranță cu scaunele clasice din lemn și peisajele de fiorduri.

MAI MULTE AMESTECURI

În 2020, accentul se pune pe mixarea stilurilor. Designul minimalist se retrage în fundal, iar designerii doresc mai multe detalii și unicitate. Elemente din loft, eco, retro, neoclasic, rustic și boho prind rădăcini în solul scandinav. Acest din urmă mix de stiluri are chiar și un nume: Scandi-Boho. Ceea ce au în comun aceste stiluri este dragostea pentru relaxare și texturi naturale.

Baza scandinavă minimalistă devine o pânză albă pentru un boho detaliat și stratificat.

Dacă estetica nordică vă atrage mai mult decât orice altceva, Scandi-Boho nu vi se va potrivi, dar alternativa, un tandem de stil radical diferit numit japanordic, ar putea fi de interes. Acest hibrid de interior este ideal pentru cei care văd frumusețea în simplitate.

Estetica japoneză și cea nordică se întâlnesc pe baza unei iubiri pentru minimalism și naturalețe.

Cu care stiluri nu ar trebui să fie amestecat stilul scandinav

Evitați: Art Deco auster, Art Nouveau prea decorativ, clasicii britanici grei și barocul un stil cu un mesaj exact opus.

Stilul scandinav se poate adapta la tendințele moderne și la gusturile individuale, continuând să se sprijine pe cei trei „piloni” ai săi: lumină, practicitate și naturalețe.

Estetica nordică tinde spre simplitate, dar permite utilizarea unor finisaje scumpe. Dacă doriți aurire, marmură și catifea în loc de lenjerie, dați-i drumul. Adăugați-le ca accente de interior în spațiul Scandi ușor. Principalul lucru este să nu vă lăsați dus de val, elementele de lux într-un interior scandinav sunt introduse în doză, nu-i place excesivitatea.

Scandi este prietenos cu tendințele. Mobilierul în stil mid-senchuriu și imprimeurile retro geometrice, care sunt de actualitate în 2020, arată bine pe baza sa. Castanul oriental, care a revenit în vogă, poate fi folosit și pentru textilele scandinave. Într-o baie scandinavă, gresia îngustă actuală se va potrivi perfect.

No Comments

Post a Comment