Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
dormitor idei 2023

Cum să decorezi dormitorul – sfaturile noastre de top

Dormitorul este locul în care ne petrecem o mare parte din timpul nostru. Fie că dormim, ne relaxăm sau ne pregătim pentru o nouă zi. De aceea, este important să ne simțim bine în acest spațiu și să îl decorăm după gustul și personalitatea noastră. Dacă nu ești sigur cum să îți decorezi dormitorul, în acest articol îți vom oferi câteva sfaturi pentru a face tot procesul mai simplu.

În primul rând, va trebui să te gândești cine va dormi în cameră. Un dormitor de copil nu este la fel ca unul de adolescent sau de adult. Având acest lucru în minte, vei putea restrânge căutarea, sau cel puțin, în ceea ce privește unele aspecte.

Când vine vorba de decorezi dormitorul de copil, poți încerca să alegi mobilier care să fie potrivit pentru toate vârstele și pe care copilul să îl poată folosi și pe măsură ce crește.

Spațiu și dimensiuni


Cel mai important lucru este să măsori corect tot spațiul disponibil, pentru a te asigura că îl folosești la maximum. Ține cont că unele elemente, cum ar fi grinzi sau coloane, pot fi folosite în multe moduri diferite. De exemplu, poți acoperi coloanele cu postere sau imagini, sau chiar poți pune niște rafturi mici pentru a crea o unitate de depozitare extinsă.

Alternativ, poți comanda mobilier la comandă. Astfel, vei asigura că folosești tot spațiul disponibil. Mai mult, vei putea să îl personalizezi după cum dorești mai târziu, pentru a obține un aspect uimitor și unic.

De asemenea, este important să fii atent la proporții și scală, pentru a crea un dormitor echilibrat. Amintește-ți că dacă este o cameră mai mică, o poți face să pară mai spațioasă adăugând niște oglinzi, care sunt accesorii foarte utile.

Cum să decorezi dormitorul

Importanța unității stilistice, acest lucru este poate evident, dar trebuie spus. Este întotdeauna important să menții o continuitate vizuală în orice cameră.

Ce ai nevoie decorezi dormitorul , trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:

 • Pereți dacă nu vrei să îi vopsești pe toți în aceeași culoare, ar trebui să încerci să alegi culori care se completează reciproc. Acest lucru se aplică și pentru tapetul vopsit, care poate fi aplicat pe unul sau pe toți pereții.
 • Textile este important să existe cel puțin o armonie între perdele, covoare și lenjeria de pat. Acest lucru nu înseamnă neapărat modelele. Ceea ce contează cu adevărat sunt texturile și culorile. Acesta este un aspect la care trebuie să fii foarte atent.
 • Mobilier pe cât posibil, încearcă să te asiguri că tot mobilierul este de același stil. În multe magazine, vei găsi că poți cumpăra un set complet de mobilier asortat. Evident, aceasta este cea mai bună opțiune dacă vrei să ai un dormitor care se potrivește. Totuși, poți obține același efect cumpărând mobilier separat. In magazine diferite și la momente diferite. Trebuie doar să ai un ochi bun.
 • Spațiu de depozitare. Acest lucru este destul de elementar. Pe măsură ce trece timpul, vei acumula multe lucruri de care nu vrei să te desparți. Așa că este o idee bună să ai mult spațiu de depozitare.

În plus, poți obține coșuri sau cutii în care poți păstra obiecte mai mici. Acestea sunt disponibile în aproape orice magazin de decor pentru casă. De asemenea, dacă îți place să creezi un sentiment de energie și contrast în camera ta, le poți cumpăra în multe dimensiuni și culori diferite pentru a adăuga la acest efect.

Decorarea pereților


În cele din urmă, vom vorbi pe scurt despre unele dintre diferitele moduri în care poți decora pereții dormitorului tău.

O cameră fără decorațiuni pe pereți va crea un sentiment de goliciune. Ar trebui să optezi pentru acest aspect doar cu anumite stiluri, cum ar fi minimalismul.

În plus, după cum vei vedea mai jos, există atât de multe moduri diferite în care poți decora pereții:

 • Postere – mai ales în camerele copiilor
 • Fotografii și tablouri – în acest caz, poți juca cu energia creată de diferitele combinații
 • Altele – tapet, decorativa.

Acestea sunt doar câteva dintre diferitele moduri în care poti sa decorezi dormitorul. Trebuie să îți ții cont de stilul și nevoile tale în timp ce îl decorezi, pentru a-i da acel aspect personal.

Deși uneori poate fi dificil să faci realitate ideile tale de decorare. Există nenumărate opțiuni disponibile. Urmează sfaturile noastre și totul va fi o briză. Și ce e mai mult, te vei distra foarte mult în timp ce o faci.


Cum să alegi culoarea potrivită pentru dormitor?


Culoarea este un element esențial în decorarea oricărui spațiu, dar mai ales a dormitorului. Culoarea poate influența starea ta de spirit, nivelul de energie și calitatea somnului. De aceea, este important să alegi o culoare care să se potrivească cu personalitatea ta, cu stilul tău și cu atmosfera pe care vrei să o creezi.

În general, se recomandă să eviți culorile prea puternice sau prea reci pentru dormitor, deoarece acestea pot fi agresive sau deprimate. În schimb, optează pentru culori calde sau neutre, care induc o stare de calm și relaxare. De exemplu, poți alege nuanțe de bej, crem, gri, albastru deschis sau verde mentă.

Dacă vrei să adaugi puțin contrast sau accente de culoare, poți folosi textile sau accesorii în culori mai vii sau mai saturate. De exemplu, poți folosi perne sau plapume în culori ca roșu, portocaliu sau galben pentru a aduce un plus de căldură și vitalitate.

Cum să alegi stilul potrivit pentru dormitor?


Stilul este o chestiune de gust personal și nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare. Totuși, dacă nu ești sigur ce stil ți se potrivește cel mai bine sau cum să îl aplici în dormitorul tău, iată câteva dintre stilurile de dormitor pe care le poți alege sau combina pentru a crea un spațiu care să îți placă, decorezi dormitorul.

Stilul tradițional


Stilul tradițional
este unul dintre cele mai populare și mai clasice stiluri de dormitor. Acesta se caracterizează prin folosirea unor culori calde și neutre. A unor piese de mobilier din lemn masiv și a unor accesorii elegante și rafinate. Stilul tradițional este inspirat de epoca victoriană, de stilul colonial sau de cel mediteranean și transmite o atmosferă de confort și rafinament.

Pentru a crea un dormitor în stil tradițional, poți urma acești pași:

 • Alege o culoare de bază pentru pereți, cum ar fi crem, bej, maro deschis sau albastru pastel.
 • Alege o piesă centrală pentru dormitor, cum ar fi un pat cu capăt de pat sculptat sau tapițat, cu lenjerie de pat din materiale naturale și cu motive florale sau geometrice.
 • Alege piese de mobilier complementare, cum ar fi noptiere, comode, dulapuri sau scaune din lemn masiv, cu finisaje lucioase sau mate și cu detalii ornamentale.
 • Alege accesorii care să completeze stilul tradițional, cum ar fi covoare persane, perne decorative, tablouri cu peisaje sau portrete, veioze cu abajururi din stofă sau lampadare cu cristale.
 • Alege o iluminare caldă și difuză, care să creeze o atmosferă intimă și relaxantă.

Stilul contemporan


Stilul contemporan este unul dintre cele mai actuale și mai moderne stiluri de dormitor. Acesta se caracterizează prin folosirea unor culori reci și neutre, a unor piese de mobilier simple și funcționale și a unor accesorii minimaliste și geometrice. Stilul contemporan este inspirat de curentele artistice din secolul XX, cum ar fi Bauhaus, Art Deco sau Pop Art și transmite o atmosferă de curățenie și spațialitate.

Pentru a crea un dormitor în stil contemporan, poți urma acești pași:

 • Alege o culoare de bază pentru pereți, cum ar fi alb, gri, negru sau albastru închis.
 • Alege o piesă centrală pentru dormitor, cum ar fi un pat cu design simplu și modern, cu lenjerie de pat din materiale sintetice și cu culori solide sau contrastante.
 • Alege piese de mobilier complementare, cum ar fi noptiere, comode, dulapuri sau scaune din metal, sticlă sau plastic, cu forme drepte sau curbate și cu finisaje mate sau lucioase.
 • Alege accesorii care să completeze stilul contemporan, cum ar fi covoare uni sau cu dungi, perne decorative cu imprimeuri grafice sau abstracte, tablouri cu imagini urbane sau pop art, veioze cu abajururi metalice sau lampadare cu LED-uri.
 • Alege o iluminare rece și directă, care să creeze o atmosferă luminată și aerisită.


Stilul modern


Stilul modern este unul dintre cele mai simple și mai elegante stiluri de dormitor. Acesta se caracterizează prin folosirea unor culori neutre și monocrome, a unor piese de mobilier cu linii clare și minimaliste și a unor accesorii discrete și funcționale. Stilul modern este inspirat de curentele artistice din secolul XX, cum ar fi Cubism, Futurism sau Suprematism și transmite o atmosferă de ordine și rigoare.

Pentru a crea un dormitor în stil modern, poți urma acești pași:

 • Alege o culoare de bază pentru pereți, cum ar fi alb, gri sau negru.
 • Alege o piesă centrală pentru dormitor, cum ar fi un pat cu design simplu și elegant, cu lenjerie de pat din materiale fine și cu culori neutre sau monocrome.
 • Alege piese de mobilier complementare, cum ar fi noptiere, comode, dulapuri sau scaune din metal, lemn sau piele, cu forme geometrice și simetrice și cu finisaje mate sau lucioase.
 • Alege accesorii care să completeze stilul modern, cum ar fi covoare cu motive geometrice sau monocrome, perne decorative cu texturi simple sau contrastante, tablouri cu imagini abstracte sau monocrome, veioze cu abajururi simple sau lampadare cu forme geometrice.
 • Alege o iluminare neutră și indirectă, care să creeze o atmosferă sobră și rafinată.


Stilul coastal


Stilul coastal este unul dintre cele mai relaxante și mai luminoase stiluri de dormitor. Acesta se caracterizează prin folosirea unor culori inspirate de natură și de mare, a unor piese de mobilier din lemn natural sau alb și a unor accesorii care evocă atmosfera de vacanță și de plajă. Stilul coastal este inspirat de stilurile mediteranean, tropical sau nautic și transmite o atmosferă de prospețime și veselie.

Pentru a decora dormitorul în stil coastal, poți urma acești pași:

 • Alege o culoare de bază pentru pereți, cum ar fi albastru deschis, verde mentă sau alb.
 • Alege o piesă centrală pentru dormitor, cum ar fi un pat cu design rustic sau romantic, cu lenjerie de pat din materiale naturale și cu culori pastelate sau albe.
 • Alege piese de mobilier complementare, cum ar fi noptiere, comode, dulapuri sau scaune din lemn natural sau alb, cu finisaje naturale sau vechite și cu detalii ornamentale.
 • Alege accesorii care să completeze stilul coastal, cum ar fi covoare din fibre naturale sau cu motive marine, perne decorative cu imprimeuri florale sau marine, tablouri cu imagini de peisaje sau animale marine, veioze cu abajururi din stofă sau lampadare cu forme organice.
 • Alege o iluminare caldă și naturală, care să creeze o atmosferă primitoare și relaxantă.

Stilul romantic

Stilul romantic este unul dintre cele mai delicate și mai feminine stiluri de dormitor. Acesta se caracterizează prin folosirea unor culori dulci și calde, a unor piese de mobilier cu linii curbe și elegante și a unor accesorii care evocă atmosfera de dragoste și de visare. Stilul romantic este inspirat de stilurile shabby chic, vintage sau boem și transmite o atmosferă de tandrețe și rafinament.

Pentru a decora dormitorul în stil romantic, poți urma acești pași:

 • Alege o culoare de bază pentru pereți, cum ar fi roz pal, lila sau crem.
 • Alege o piesă centrală pentru dormitor, cum ar fi un pat cu design romantic sau vintage, cu lenjerie de pat din materiale delicate și cu culori pastelate sau flori.
 • Alege piese de mobilier complementare, cum ar fi noptiere, comode, dulapuri sau scaune din lemn alb sau roz, cu finisaje vechite sau aurii și cu detalii ornamentale.
 • Alege accesorii care să completeze stilul romantic, cum ar fi covoare din blană sau cu motive florale, perne decorative cu dantelă sau paiete, tablouri cu imagini de cupluri sau flori, veioze cu abajururi din stofă sau lampadare cu cristale.
 • Alege o iluminare caldă și difuză, care să creeze o atmosferă intimă și romantică.


Stilul boho


Stilul boho este unul dintre cele mai creative și mai eclectice stiluri de dormitor. Acesta se caracterizează prin folosirea unor culori vii și variate, a unor piese de mobilier din lemn sau ratan și a unor accesorii care evocă atmosfera de călătorie și de aventură. Stilul boho este inspirat de stilurile etnice, hippie sau gipsy și transmite o atmosferă de libertate și expresivitate.

Pentru a crea un dormitor în stil boho, poți urma acești pași:

 • Alege o culoare de bază pentru pereți, cum ar fi alb, crem sau gri deschis.
 • Alege o piesă centrală pentru dormitor, cum ar fi un pat cu design exotic sau rustic, cu lenjerie de pat din materiale colorate și cu motive etnice sau florale.
 • Alege piese de mobilier complementare, cum ar fi noptiere, comode, dulapuri sau scaune din lemn sau ratan, cu finisaje naturale sau vopsite și cu detalii ornamentale.
 • Alege accesorii care să completeze stilul boho, cum ar fi covoare din lână sau bumbac, perne decorative cu imprimeuri variate sau franjuri, tablouri cu imagini de peisaje exotice sau animale sălbatice, veioze cu abajururi din hârtie sau lampadare cu forme organice.
 • Alege o iluminare caldă și ambientală, care să creeze o atmosferă cozy și boemă.


Acestea sunt doar câteva dintre stilurile de dormitor pe care le poți alege sau combina pentru a crea un spațiu care să îți placă. Trebuie să îți ții cont de stilul și nevoile tale în timp decorezi dormitorul, pentru a-i da acel aspect personal.

Deși uneori poate fi dificil să faci realitate ideile tale sa decorezi dormitorul, există nenumărate opțiuni disponibile. Urmează sfaturile noastre și totul va fi o briză. Și ce e mai mult, te vei distra foarte mult în timp ce o faci.


Concluzie


Nu este o sarcină imposibilă sa decorezi dormitorul, ci una plină de provocări și satisfacții. Cu puțină inspirație, planificare și creativitate, poți transforma dormitorul tău într-un spațiu care să reflecte personalitatea ta și să îți ofere confortul și relaxarea de care ai nevoie.

No Comments

Post a Comment