6 opțiuni pentru decorarea pereților
6 opțiuni pentru decorarea pereților
Un element important în designul casei este finisajele decorativ ale pereților, care va face apartamentul confortabil și primitor. Iar alegerea nu trebuie să se limiteze la vopsea sau tapet. Tehnologia de astăzi oferă o gamă largă de posibilități si materiale pentru decorarea peretilor. Vă spun ce opțiuni sunt cele mai cautate și care sunt avantajele și dezavantajele acestora.
Vopsea
Vopseaua a încetat de mult timp să mai fie un lucru înfricoșător – în trecut puteai cumpăra doar consistențe puternic mirositoare pentru renovare, iar alegerea nuanțelor era limitată. În zilele noastre, există un număr foarte mare de culori. Cu vopsea puteti decora de la pereți, pardoseli și tavane la mobilier, plinte și șoproane, vă poate ajuta să transformați aproape orice suprafață din casa dvs. (și în afara acesteia).
În zilele noastre, există un număr foarte mare de culori, mată cretoasă până la luciul strălucitor, sunt realizate cu o bază de apă ecologică. Asta înseamnă că sunt mai sigure, cu uscare mai rapidă, cu un miros și COV mai mici, și mai bune pentru lumea pe care o împărtășim, fără niciun compromis asupra culorii sau finisajului.
Beneficii
Pereții vopsiți cu materiale moderne sunt ușor de curățat, astfel încât petele pot fi îndepărtate cu ușurință. În cazul în care stratul de acoperire este deteriorat, acesta poate fi vopsit cu ușurință.
Acest tip de finisaj este utilizat în aproape toate camerele. Vopseaua poate fi aplicată uniform și texturat cu o rolă specială. Dar această metodă de finisare are provocările sale. Pereții trebuie să fie bine pregătiți înainte de vopsire – trebuie să fie perfect uniformi. Și aici nu puteți face fără ajutorul unui specialist.
Vopseaua este unul dintre cele mai la îndemână instrumente de renovare. Sunt preferate mărcile premium englezești, unul dintre ei fiind Farow & Ball care are o paleta de culori de o frumusețe uimitoare. Singurul dezavantaj al vopselei este pregătirea atentă a pereților. Vopseaua poate fi folosită în toate camerele – dormitor, bucătărie, baie.
Grad de luciu
Pentru camerele umede, alegeți vopsea cu grad de luciu de la 7% – nu se teme de apă sau de murdărie. Un finisaj mat adânc va arăta bine în dormitor, dar trebuie să fii foarte atentă pentru că lasă urme pe el de la cea mai mică atingere.
Un alt beneficiu al unei lucrări de zugrăvire este că este întotdeauna ușor să actualizați sau să schimbați culoarea peretelui. Dar dacă ați ales o nuanță nouă, nu o aplicați peste cea veche, ci asigurați-vă că aplicați mai întâi primerul.
Tapet
Tapetul este unul dintre cele mai populare tipuri de decorare a peretilor. Există multe opțiuni: hârtie, vinil, textile, tapet de sticlă, tapet lichid, tapet foto, tapet acrilic. Iar dintre ele puteți alege pe cea potrivită: normală sau lavabilă, rezistentă la ardere, rezistentă la apă.
Modele tapet
Tapetul are o varietate de modele – puteți găsi întotdeauna cel care vă place. Atunci când cumpărați, asigurați-vă că aveți suficiente rezerve, deoarece următorul lot poate avea o nuanță diferită. Iar dacă mai aveți câteva role rămase, acestea pot fi folosite la fața locului dacă o parte din tapet este deteriorată.
Unul dintre avantajele lor este că sunt foarte bune pentru a ascunde imperfecțiunile minore ale pereților. De asemenea, poate fi aplicat fără a fi nevoie de un meșter.
Dar nu toate tapet poate fi folosit în anumite camere. De exemplu, tapetul de hârtie este categoric nepotrivit pentru baie, deoarece nu va rezista unui mediu umed. Este mai bine să folosiți materiale rezistente la umiditate, cum ar fi fleece, vinil sau fibră de sticlă. Producătorii oferă multe opțiuni chiar și pentru astfel de camere „dificile”.
Dezavantaje
Dezavantajele unei astfel de acoperiri pot fi atribuite duratei sale scurte de viață – mai devreme sau mai târziu, acestea vor trebui să fie complet înlocuite. Și apoi apare un alt dezavantaj – este destul de dificil să demontați și să procesați pereții după îndepărtarea tapetului vechi.
Beneficii
Tapetul este probabil cel mai popular material de finisare. Adevărul este că nu trebuie să tapetați pereții perfect plane – grosimea rolei vă permite să uniformizați micile imperfecțiuni. Este mai bine să nu folosiți același tapet pentru întreaga cameră, ci să combinați modele active cu zone neutre, vopsite ale pereților, să adăugați muluri.
Cel mai versatil material pentru tapet este fleece. Este ușor de lipit, ușor de curățat și, în general, destul de modest. Cu o utilizare atentă, acest tapet poate decora chiar și baia. tapet de hârtie este frumos, dar foarte delicat și va provoca o mulțime de inconveniente în pastă.
Tapetul din vinil este aproape „de fier”, dar nu este foarte ecologic. Acestea au un nivel minim de vapori chimici, așa că este mai bine să fie lăsate pentru zonele de trecere comune – coridoare și holuri.
Uni dintre cei mai cunoscuti producatori de tapet sunt din Italia producatori Limonta, Cristina Masi, Zambaiti Parati, din Anglia producator Arthouse si Farow&Ball, din Germania producator Rasch, din Olanda producator BN International, din Amsterdam Studio ONSZELF.
Panouri decorative
Acest tip de finisaj este destul de simplu și practic. Panourile decorative pentru pereți sunt disponibile în diferite materiale (PVC, MDF, vinil de ipsos și gips, bambus, plută și sticlă). Și sunt disponibile într-o gamă largă de culori.
Panourile sunt durabile, ușor de întreținut și ușor de înlocuit în cazul în care o piesă se deteriorează. Acestea sunt ușor de instalat și nu este nevoie să se niveleze pereții – panourile acoperă orice imperfecțiune.
Panourile decorative sunt foarte versatile – acestea pot fi făcute moi sau tari și se poate alege orice design. Dar nu uitați: cu cât decorul este mai voluminos, cu atât este mai greu de curățat. În plus, materialele pot fi costisitoare.
Un cunoscut producator din Anglia de panouri decorative este WallFace. Toate panourile de perete au un suport autoadeziv, ceea ce le face versatile și rapide de instalat. Panourile de perete aderă imediat, nu necesită timp de uscare și, prin urmare, sunt ușor de instalat.
Montaj
Suprafața de bază trebuie să fie curată și uscată și fără praf și murdărie. Pentru suprafețele de bază foarte absorbante (de exemplu, zidărie), poate fi recomandabil să folosiți un grund ca substrat. Tăiați forma / lungimea dorită a suprafeței folosind un tăietor de covor. Scoateți învelișul adeziv într-o mișcare lină și apăsați panoul pe perete cu o rolă de cauciuc / tapet moderat dură. Încercați să nu lăsați să se formeze bule de aer atunci când aplicați panourile.
Tencuială decorativă
Tencuiala decorativă este, de asemenea, disponibilă într-o varietate de texturi și culori. Acesta poate fi utilizat pentru a crea pereți cu denivelări deliberate, suprafețe lucioase și imitații ale diferitelor materiale naturale.
Beneficii
Principalele avantaje sunt: caracterul ecologic, durabilitatea, capacitatea de a ascunde cusăturile și pereții denivelați, ușurința de aplicare, rentabilitatea. În plus, tencuiala decorativă poate fi folosită în aproape toate camerele. Este ușor de întreținut și ușor de curățat, chiar și cu detergenți.
În urmă cu 15 ani, designerii au folosit peste tot „venețianul” – un tencuială decorativă care imită marmura lustruită. Acoperea totul, de la camere la căzi de baie.
Montaj
Tencuiala în sine nu era un lucru rău: era suficient de rezistentă și ușor de curățat. Dar prea mult dă impresia de rigiditate. Acum, în plus față de „venețian”, există multe opțiuni pentru acoperiri și decoruri interesante de orice culoare și textură, dar aveți grijă – tencuiala trebuie aplicată numai de către profesioniști. Sunt recomandați profesioniștii de la magazinul de unde l-ați cumpărat. În caz contrar, rezultatul poate fi complet imprevizibil, deoarece aplicarea tencuielii este un proces care necesită îndemânare.
Poate susține simplitatea și stilul unui interior (de exemplu, pereți din imitație de beton), iar pe de altă parte, poate fi cu efecte intrigante, luxoase (de exemplu, imitație de mătase naturală). Toate aceste texturi le puteti gasi cu usurinta la producatorul italian Cebos.
Cărămidă decorativă
Acum ceva timp un perete de cărămidă obișnuia să sugereze ruină sau pereti nefinisati, astăzi este unul dintre cele mai populare tipuri de decorare a pereților. Unul dintre motivele popularității sale este faptul că poate fi integrat în aproape orice interior. Se poate alege aproape orice culoare și formă. Cărămida decorativă are o serie de avantaje: compatibilitate ecologică, siguranță la foc, durabilitate și instalare ușoară.
Astazi pentru a decora un perete cu caramida, cea mai usoara instalare si intretinere o are imitatia de caramida propusa de cei de la Stegu. Plăcile de bază sau cele de colț sunt produse pe bază de gips sintetic și pot fi montate doar în interiorul încăperilor. Diferențele dimensiunilor și culorilor rezultă din procesul producției și conferă un aspect natural suprafeței placate.
Plăcile se vor lipi pe o suprafață curată, uscată și plană, suportul trebuie să fie stabil și apt să preia sarcina plăcilor. Plăcile nu se vor lipi în spații unde temperatura depășește 50 °C, sau în spațiile cu umiditate sporită.
Dacă vă doriți o mansardă, cărămizile decorative vă pot ajuta. Acesta va ocupa doar un centimetru din fiecare perete, dar va imita perfect zidăria veche adevărată. Materialul este suficient de puternic, dar poate fi incomod de curățat – este întotdeauna dificil să ștergeți praful de pe suprafețele inegale.
Perete natural de mușchi și lichen
Să începem cu elementele de bază și să înțelegem ce este mușchiul stabilizat. Este un material natural care a suferit un proces de procesare în care umezeala sa naturală este evaporată și înlocuită cu soluție pe bază de saramură sau glicerină. Datorită acestui fapt, plantele își păstrează aspectul natural, nu se usucă, rămân puternice și elastice. Cu ajutorul structurării, culoarea mușchiului devine maxim pronunțată și durează întreaga perioadă de funcționare a decorului, care, în medie, este de la 5 la 12 ani.
În crearea unui interior, stilul de design natural arată spectaculos și ecologic. În special, mușchiul stabilizat este utilizat pentru decorarea suprafețelor verticale și orizontale. Arată luminos, elegant și incredibil de impresionant. Un avantaj imens al mușchiului stabilizat față de alte tipuri de finisaje decorative într-o gamă largă de nuanțe, care vă permite să creați elemente decorative unice.
În absența luminii de zi sau a luminii artificiale suficiente, este aproape imposibil să crești plante, iar apoi mușchiul stabilizat vine în ajutor. Durabil, fără șlefuire, fără întreținere, rezistent la umiditate și modest, se potrivește perfect oricărui stil interior.
Roxanaid: Doriți ca proiectele dumneavoastră să fie prezentate pe roxanaid? Contactati-ne pentru a putea fi promovate intr-un articol editorial sau in pagina de capodopere!
No Comments