Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
montaj parchet

Ghid de instalare a parchetului din lemn

Ghid de instalare a parchetului din lemn

Ghid de instalare a parchetului din lemn Parchet din lemn: o solutie practica si de durata pentru pardoseala dumneavoastra. Clasic si elegant, acesta va oferi luminozitate si caldura, fiind mereu la moda. Parchetul din lemn permite slefuirea si refinisarea timp de mai multe generatii, oferind confort si un aer clasic locuintei dumneavoastra.

 

Pasul 1 – Inainte de sosirea parchetului din lemn

higrometru-aparat-masurare-umiditate

 

Umiditatea relativa trebuie sa fie corecta

Umiditatea relativa (HR), aceasta masoara cantitatea de umiditate prezenta in aer. HR corect al atmosferei unei camere, pentru instalarea pardoselilor din lemn, este intre 45-65% cu o temperatura ambiantala cuprinsa intre 18 si 24 ° C. Daca este necesar, folositi un dezumidificator pentru a mentine conditiile adecvate. Temperatura camerei va avea un efect asupra umiditatii relative si ar trebui sa fie stabila inainte ca pardoseala sa fie livrata la fata locului. Incalzirea, inclusiv incalzirea prin pardoseala, trebuie sa fie testata complet si sa functioneze cel putin două saptamani inainte de montarea pardoselii.

NOTA: Parchetul din lemn nu este, in general, potrivit pentru baile in care exista apa curenta regulata sau o acumulare de vapori de apa. Aici puteti alege gresie stil parchet sau LVT.

 

tencuiala
Finisajele peretilor si a sapei ar trebui sa fie uscate

Toate meseriile umede, cum ar fi betonarea, turnarea sapei, tencuirea si vopsirea ar trebui sa fie finalizate. Lemnul este un material higroscopic si va absorbi orice umiditate excesiva care poate cauza probleme.

NOTA: Tencuiala poate dura cateva luni pentru a se usca in mod satisfacator, iar sapele de beton in functie de grosime pot dura mult mai mult.

IMPORTANT: In cazul sapelor, va rugam sa consultati producatorul pentru timpii de uscare precise. Trebui evitata uscarea accelerata cu caldura, deoarece acest lucru poate slabi sapa. Decorarea ar trebui sa fie finalizata, iar vopseaua ar trebui sa fie complet uscata. Aceasta poate adauga umiditate in camera. Orice slefuire trebuie facuta inainte ca podeaua sa fie instalata, deoarece praful fin poate patrunde in lemn si poate fi imposibil de indepartat fara a deteriora suprafata.

 

 

 

Pasul 2 – Pregatirea substratului

aspirare sapa

Pregatirea subsolului

Substratul este cheia pentru o instalare reusita si va va ajuta sa va asigurati ca podeaua dvs. functioneaza la maxim. Substratul este probabil sa fie din lemn sau ciment.

NOTA: Maturati si aspirati pentru a indeparta orice praf sau resturi. Praful trebuie indepartat, deoarece acesta poate fi foarte abraziv si greu, daca nu imposibil de indepartat de pe suprafata podelei, fara slefuire si resigilare. Substratul trebuie sa fie curat si neted.

 

 

d7a8rigla_masurare_diferenta_planeitate-500x500

Stratul suport ar trebui sa fie la nivel

Suprafata trebuie sa fie lfra ondulatii excesive si plata pana la 3 milimetri peste 2 metri liniari pe toata suprafata subtratului. Aceasta inseamna un spatiu maxim de 3 mm sub o margine dreapta pe o lungime de 2m, in orice punct de-a lungul subsolului.

NOTA: Nerespectarea acestor tolerante poate duce la scartait sau deformare  a parchetului, care poate produce solicitari nejustificate asupra imbinărilor, poate provoca goluri intre  stratul suport si  pardoselile complet lipite

 

 

 

sapa-

Umiditatea stratului suport

Placile de beton si sapele de nisip-ciment trebuie sa fie solide, uscate, lipsite de denivelari sau alte substante care pot afecta aderenta (de exemplu, reziduuri de adeziv). Pentru a putea instala parchetul din lemn sapa sa fie suficient de curata (fara urme de uleiuri, vopsele, grasimi sau silicon), sa fie uscata si protejata impotriva infiltratiilor si a vaporilor (se recomanda chiar folosirea foliei de polietilena inainte de turnarea sapei) continutul maxim de umiditate acceptat sa fie de 2%, umiditate care se verifica cu instrumentele adecvate.

NOTA: Daca umiditatea din sapa este intre 2%-5% se recomanda aplicarea unei rasini epoxidice bicomponenta pentru impermeabilizarea betonului sau a sapelor de ciment.

 

 

Pasul 3 – Odata ce pardoseala dvs. a sosit

depozitare parchet

Aclimatizare parchet lemn

Aclimatizarea este utilizata pentru a echilibra pardoseala din lemn cu mediul in care va fi montat. Odata ce va asigurati ca s-au facut pregatirile corecte, podeaua dvs. poate fi livrata. Este esential sa va aclimatizati parchetul din lemn inainte de instalare. Pardoseala dvs. trebuie pastrata in cutiile sigilate, nedeschise si  trebui sa fie asezata plan in camera in care urmeaza sa fie instalata sau cat mai aproape de conditiile tipice de locuit.

NOTA: Nu depozitati pachetele afara sau oriunde unde conditii ambientale diferite de foarte mult cu spatiul unde urmaeaza sa fie instalat parchetul. In cazul in care pardoseala dvs. nu este corect aclimatizata, scandurile se pot deforma, inclina , deteriora si pot deveni dificile sau imposibile de instalat. Pardoselile din lemn trebui sa se aclimatizeze cel putin o saptamana dupa livrare.

 

 

 

Pasul 4 – Planificarea instalarii

pregatire placi parchet

Directia montajului si verificarea calitatii parchetului din lemn

Directia de montaj a lamelelor de parchet depinde de dimensiunile incaperii si directia de cadere a razelor solare. Daca nici unul dintre peretii camerei nu depaseste 8m, va recomandam montajul dusumelei in directia de cadere a razelor solare, adica perpendicular fata de cea mai mare fereastra din incapere. In cazul unor dimensiuni mai mari de 8 m sau a incaperilor inguste si lungi, de ex. a coridoarelor, lamelele trebuie montate intotdeauna de-a lungul laturii mai lungi. Verificati fiecare placa inainte de a fi instalata pentru a evita eventuale defecte. Acest lucru este important, deoarece defectele instalate sunt responsabilitatea instalatorului.

NOTA: Nu uitati ca lamela de lemn stratificata este executata din lemn 100% si fiecare are un aspect unic. Inainte de montajul pardoselii trebuie sa plasati lamelele pe podea si sa planificati modul de aranjare a podelii. Dupa efectuarea acestei actiuni putem începe montajul. Cand achizitionati parchetul, adaugati 5% la suprafata efectiva pentru a include si taieturile necesare.

 

Pasul 5 – Instalare flotanta

folie-bariera-vapori

Instalarea parhetului din lemn flotant

Pardoseala din lemn poate fi instalata ca podea flotanta, ceea ce inseamna ca placile sunt unite intre ele si asezate peste substrat de pluta, placi de extrudat sau folie, in loc sa fie complet lipite cu adeziv. In cazul montajului flotant pe incalzirea in pardoseala, trebuie utilizat un substrat cu cel mai mic coeficient de pierdere de caldura. Standardul recomandat este utilizarea unui substrat cu un coeficient de pierdere a căldurii R < 0,05 m2 K/W, de exemplu, carton ondulat standard cu o grosime de 3 mm sau alte substraturi specifice.

NOTA: Pardoseala din lemn este afectata de schimbarile climatice sezoniere, se va dilata si se va contracta, deci este important sa lasati loc pentru aceasta extindere. Spatiile recomandate de extindere sunt de minimum 12 mm pentru suprafetele mai mici de 25mp sau minim 15 mm pentru suprafetele mai mari de 25mp . Acestea trebuie lasate oriunde podelele intampina obstacole, peretii, cadrele usilor, pragurile, suportul structural, șemineele etc. Aceste goluri de expansiune pot fi acoperite folosind plinta, sau profile.

 

 

Pasul 6 – Instalare lipita

parchet lipit

Instalarea parhetului din lemn lipit

Pardoselile din lemn pot fi instalate direct sapa sau pe podele adecvate pe baza de lemn (de exemplu, placaj, OSB). Prin lipire completa cu un adeziv flexibil permanent. Adezivul se aplica pe substrat numai folosind o mistrie cu cresaturi in V. Montajul parchetului lipit este recomanda peste incalzirea in pardoaseala, deoarece acest tip de montaj va face foarte bine transferul termic. Insa trebuie avut grija la alegerea adezivuli deoarece acesta trebuie sa isi pastreze proprietatile si flexibilitatea chiar si la variatii mari de temperatura.

NOTA: Utilizati intotdeauna tipul de mistrie recomandat de catre producatorul adezivului specifica montajului parchetului din lemn. Chiar si pardoseala din lemn complet lipita este afectata de schimbarile climatice sezoniere. Aceasta se va dilata si se va contracta, deci este important sa lasati loc pentru aceasta extindere. Spatiile recomandate de extindere sunt de minimum 12 mm pentru suprafetele mai mici de 25mp sau minim 15 mm pentru suprafetele mai mari de 25mp . Acestea trebuie lasate oriunde podelele intampina obstacole, peretii, cadrele usilor, pragurile, suportul structural, șemineele etc. Aceste goluri de expansiune pot fi acoperite folosind plinta, sau profile.

 

Pentru mai multe datalii despre parchet poti apela cu incredere contact roxanaid.

Daca va fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! 

Feedback-ul dvs. ne ajută să ne îmbunătățim.

 

No Comments

Post a Comment