Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
organic-underground-house-shaped-like-a-peanut

Arhitectura organica

Arhitectura organica

Arhitectura organica este un termen, o perspectiva, o interpretare, o filozofie si o modalitate concreta a arhitecturii de a construi structuri si cladiri prin promovarea armoniei dintre habitatul uman si natura, care se realizeaza prin proiectarea cladirilor, interioarelor si a tuturor anexelor intr-un asemenea mod incat opera umana este armonios integrata mediului, devenind o parte fluenta a locului, un continuu de la natura prin habitat catre natura.

       

1. Frank Lloyd Wright

Unul din exemplele cele mai cunoscute de arhitectura organica este celebra casa cunoscuta sub numele de Fallingwater, locuinta pe care Frank Lloyd Wright a proiectat-o pentru familia Kaufman în mediul rural al statului Pennsylvania. Desi Wright a avut multe solutii pentru a proiecta cladirea, a ales cu totul surprinzator (pentru altii si total nesurprinzator pentru viziunea sa continuu progresiva) sa o realizeze direct deasupra unei cascade. Astfel, cladirea se incadreaza extrem de armonios in padure, fiind construita deasupra apei curgatoare si fiind parte continua a pantei abrupte al albiei majore a paraului. Striatiile orizontale ale zidariei de piatra, care utilizeaza materiale locale, respectiv culoarea bej a betonului corniselor, extensiilor si balcoanelor se incadreaza „organic” in padure.

Frank Lloyd Wright

Fallingwater

 

 2. Javier Senosiain

Creatiile arhitecturale ale lui Javier Senosiain au atras atat comentarii, cat si controverse. Ideea originala a proiectului Organic House si-a luat asemanarea dintr-o coaja de arahide: doua spatii ovale largi cu multa lumina, unite de un spatiu in intuneric scazut si ingust. Aceasta propunere a aparut pe baza cerintelor functiilor elementare ale omului: un spatiu pentru a locui impreuna, cu camera, sufragerie si bucatarie si altul pentru a dormi, cu dressing si baie. Conceptul original este definit in doua spatii mari: o zi si o noapte, cautand senzatia ca in interiorul persoanei va intra pe pamant, care era constient de unicitatea acestui spatiu fara a pierde integrarea cu zonele verzi exterioare. Pamantul si iarba protejeaza membrana de soare, vant, grindina si ciclul umed-uscat; evitand dilatatiile si contractiile care provoaca fisuri si in consecinta umiditate. Duna verde este plicul volumului interior aproape invizibil. Din exterior, vedem doar iarba, arbusti, copaci si flori. Mersul in gradina este mersul pe acoperisul casei fara sa-si dea seama.

Cortesía de Javier Senosiain

 

3. Kendrick Bangs Kellogg

The Onion House, al treilea design al lui Kellogg, este un exemplu timpuriu de amestec dramatic de lumina si piatra unice pentru desenele sale. Reper al arhitecturii organice, a fost construit în Kona, Hawaii în perioada 1961–1962 pentru Elizabeth von Beck. Construit manual de Kellogg, cu ajutorul lui  William Slatton, proiectarea utilizeaza panouri de acoperis cu arcuri translucide. Fara pereti exteriori, diviziunea dintre interior si exterior consta din ecran sau vitralii. Peretii masivi din stanca de lava formeaza șemineele centrale si peretii interiori inclinati, in timp ce arcurile din beton radiaza din șeminee pentru a sustine structurile acoperisului. Vitraliile de pe ambele structuri si masa de mozaic au fost construite de artistul James Hubbell .

Kendrick Bangs Kellogg

The Onion House

 

4. Bruce Goff

Arhitectul Bruce Goff a descris opera sa ca fiind „cladiri care te rasplatesc cu interes”. La prima vedere, creatiile sale din lumea cealalta ce includ pene de gasca, pereti de carbune, chiar conducte refacute de la platformele petroliere sunt greu de crezut realizabile. Lucrarea semnata de Goff a fost Casa Bavinger din 1955, un debarcader spiralat al unei resedinte proiectat pentru o pereche de universitari din Universitatea din Oklahoma, construit din materiale gasite langa acesta. Demolata tragic in 2016, cladirea s-a desfasurat in jurul unei coloane centrale de otel tinute de fire de tractiune. In forma de spirala lunga de 30m a format un spatiu continuu unic, in care dormitoarele atarnau ca farfurii si un perete exterior de sticla, cu vita de vie care creste dedesubt, separa interiorul si exteriorul. Dupa finalizare, proprietarii au perceput un dolar pentru a lasa spectatorii curiosi  sa o admire, ajutand la recuperarea costurilor de constructie. A fost distins cu prestigiosul premiu AIA 25 de ani in 1987, una dintre cele mai inalte distinctii ale arhitecturii.

Casa Bavinger

Casa Bavinger

 

5. Bart Prince

Bart Prince este un arhitect american renumit pentru arhitectura sa organica. Inspiratiile sale timpurii au venit de la pionierii arhitecturii organice, cum ar fi Frank Lloyd Wright și Bruce Goff. Prince a lucrat cu Bruce Goff ca arhitect asociat la Pavilion pentru proiectul de artă japoneză din Los Angeles. Situata la un colt de strada linistit in elegantul cartier Nob Hill din Albuquerque, se afla resedinta si studioul profesional al arhitectului Bart Prince. Casa a fost finalizata în 1984, cu adaugarea turnului de biblioteca conica finalizata in 1990 si galeria adaugata in 2006. Structura este denumita adesea fie „Casa navei spatiale”, fie „Casa Bugului”.

Bart Prince

Bart Prince Home

 

6. Robert Oshatz

Robert Oshatz a fondat firma  Robert Harvey Oshatz, arhitect,  care a proiectat multe proiecte comerciale si rezidentiale de-a lungul deceniului. In primii ani de cariera, Oshatz a studiat cu Frank Lloyd Wright. Proiectele sale sunt construite în SUA si Japonia. Opera sa este inspirata de mediul inconjurator. El foloseste forme organice dinamice care respecta natura si imprejurimile acestuia. Unele dintre lucrarile sale sunt apartamentele Raleigh Woods, resedinta Chenequa, resedinta Miyasaka si resedinta Killian (Oregon). Pe un amplasament impadurit adiacent unui lac din marginea de vest a Milwaukee, lui Robert Oshatz i s-a cerut sa proiecteze o casa pentru o familie Locul continea initial o casa care nu era potrivita pentru nevoile familiei si a fost demolata. Cu toate acestea, proprietarii au recunoscut frumusetea naturala a locului si au subliniat importanta pastrarii tuturor copacilor care existau. Clientii doreau o cladire, construita din materiale naturale, care sa corespunda cu mediul inconjurator.

Robert Oshatz

Chenequa Residence

 

7. Arhitectura iStudio

Arhitectura iStudio este o colaborare a arhitectilor cu sediul în Thane, Mumbai. Firma se straduieste sa raspunda contextual cerintelor unice fiecarui proiect, inspirata de lucrarile si filozofiile arhitectilor Laurie Baker și Nariman Gandhi, ca arhitectura trebuie utilizata in mod responsabil, deoarece are un impact esential asupra fiecarui aspect al societatii. Printre diverse proiecte, unele sunt casa de caramida, schema Hillcrest Bungalow, Scoala Mount Litera si casa albastra. Brick House, situata in mijlocul asezarilor rurale din Wada, langa Mumbai, India, are o suprafata de 2500 mp. Impactul arhitecturii structurii este puternic. Forma organica iese din sol si se ridica in orizont, urmand scufundari si varfuri curbate.

Arhitectura iStudio

Brick House

 

8. Shirish Beri and Associates

Shirish Beri and Associates este fondata de Shirish Beri cu sediul in Kolhapur, Maharashtra. Si-a terminat absolvirea de la CEPT, Ahmadabad. Arhitectura sa a fost comparata cu pionierii si maestrii arhitecturii organice, si anume Frank Lloyd Wright și Nariman Gandhi. Proiectele Beri realizeaza unitatea si armonia in interiorul elementelor naturale si artificiale. Unele dintre proiectele sale sunt casa lacului, vila pentru doamna Vijaymala Kadam, cabana lui Shirish Beri, templul si centrul de meditatie din cadrul spitaluli de canceri si biserica Sf. Xavieri. Casa lavului este construita din piatra laterita locala, cu o structura pe acoperis din lemn si otel Mangalore. Pardoseala este o combinatie intre balega de vaca si noroi. Studioul are podea din lemn. Casa lacului este proiectata pentru climatul de coasta, permitand o circulatie maxima a aerului in interior.

Casa lacului

Casa lacului

 

9. Niko Architects

Niko Architects este o firma rusa care se concentreaza pe arhitectura organica a proiectarii cu o filozofie a metabolismului. Acestea iau in considerare diferiti factori în timpul proiectarii, cum ar fi contactul vizual cu mediul extern, amenajarea teritoriului, terasele si corpul de apa. Spatiile interioare pe care le proiecteaza sunt bine conectate cu spatiul exterior, astfel un flux reciproc de peisaj strabate structurile. Ideea lor de functionalitate se bazeaza si pe adaptarea proiectelor la conditiile de mediu existente. Faimoasa lor lucrare recenta este o casa organică intr-un sat din afara Moscovei. Unele dintre lucrarile lor apreciate includ pavilionul de vara Istrin Riviera, Monaco Villa si satul rezidential „lasa” G.Ivatneevka. Numita Casa in peisaj, casa cu trei dormitoare de langa Moscova este ascunsa sub cocoase acoperite cu gazon.

Niko Architects

Niko Architects

Daca va fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! 

Feedback-ul dvs. ne ajută să ne îmbunătățim.

No Comments

Post a Comment