Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
Construcție sustenabilă

Construcție sustenabilă

Construcție sustenabilă este o abordare ecologică care acordă prioritate creării clădirilor într-un mod care reduce impactul acestora asupra mediului și îmbunătățește sănătatea generală a planetei noastre și a oamenilor de pe ea. Beneficiile construcțiilor durabile sunt numeroase.

Cea mai ecologică metodă de construcție durabilă este utilizarea de materiale ecologice și prefabricarea acestora în condiții controlate. Această metodă reduce deșeurile și energia necesară pentru construcția clădirii.

Toată lumea trebuie să facă tot posibilul pentru a-și reduce amprenta de carbon, iar unul dintre cele mai influente sectoare în această privință este cel al construcțiilor.

De ce metodele moderne de construcție nu sunt sustenabile

Una dintre cele mai mari și mai dăunătoare pentru mediul înconjurător probleme din domeniul construcțiilor o reprezintă deșeurile, deoarece fie materialele sunt tăiate inexact, fie materialele sunt tăiate în condiții care le schimbă forma, cum ar fi în condiții de vreme foarte caldă sau foarte rece.

Dacă tăiați aceste materiale într-un mediu controlat, puteți evita condițiile care le-ar putea schimba forma, eliminând astfel necesitatea de a reface anumite părți ale proiectului și de a irosi material.

Un alt motiv pentru care metodele moderne de construcție nu sunt sustenabile este faptul că nu se folosesc materiale mai durabile. Materialele fabricate la nivel local și din produse reciclate sunt mai bune pentru mediu decât alte materiale de construcție.

Materialele produse la nivel local sunt mai bune pentru mediu, deoarece nu trebuie transportate la distanțe mari, ceea ce reduce costurile de energie pentru transport.

În plus, materialele cu consum redus de energie sunt mai puțin dăunătoare decât cele a căror extracție necesită multă energie. Energia încorporată se referă la factorii care contribuie la durabilitatea unui anumit material și acoperă tot ceea ce materialul necesită pe parcursul ciclului său de viață, în toate etapele, inclusiv:

  • Creștere
  • Producție
  • Transport

Atunci când metodele moderne de construcție nu folosesc aceste tipuri de materiale, ele sunt nesustenabile și pot dăuna mediului.

De asemenea, metodele actuale de construcție nu folosesc materiale ecologice, ceea ce ar putea crea probleme în viitor. Atunci când se utilizează metode de construcție durabile, este important să se pună accentul pe cele care sunt adecvate climatului în care vor fi utilizate.

Dacă un material nu rezistă bine în mediul înconjurător, acesta trebuie înlocuit frecvent, ceea ce presupune un consum mai mare de energie și resurse. Un material ecologic este un material care rezistă la condițiile climatice și durează mult timp.

Metodele de construcție sustenabilă

O parte importantă a construcției sustenabilă este utilizarea de materiale ecologice. Iată câteva dintre cele mai bune materiale pentru construcții durabile:

Construcție sustenabilă cu lut

Lut-ul este un amestec de pămant măcinat, apă și paie, ușor de utilizat și care creează o izolație naturală. Majoritatea caselor din lut nu necesită încălzire, ceea ce economisește energie..;

Construcție sustenabilă cu oțel reciclat

Utilizarea oțelului existent permite economisirea a 75% din costurile energetice, iar oțelul reciclat nu își pierde proprietățile inițiale. Oțelul reciclat de la șase mașini poate construi o casă de 185,8 metri pătrați.

Construcție sustenabilă cu plută

Pluta este o scoarță de lemn care poate fi recoltată de la un copac viu, care poate continua să producă acest material. Este rezistentă la uzură, ceea ce o face un material excelent pentru plăcile de pardoseală, și absoarbe bine zgomotul, ceea ce o face o alegere bună pentru plăcile de izolație. Este în principal mediteranean, așa că energia necesară pentru transport nu este ideală, dar, la fel ca și bambusul, este ușor, ceea ce reduce costurile energetice pentru transport.

Construcție sustenabilă cu lână de oaie

lâna de oaie poate fi folosită pentru izolare în locul fibrei de sticlă sau a spumei poliuretanice. Lâna se reface rapid, este ușor de colectat și nu se descompune rapid.

Construcție sustenabilă cu lemn reciclat sau prelucrat

Reciclarea sau prelucrarea lemnului are un impact mult mai mic decât recoltarea de lemn nou și poate fi plăcută din punct de vedere estetic, în special pentru podele, grinzi și uși naturale.

Construcție sustenabilă cu paie

Puteți amplasa baloți de paie în pereți, poduri și tavane pentru a stabiliza temperatura și poate fi colectată cu un impact minim asupra mediului. Dacă paiele provin de la fermieri, se pot evita emisiile de carbon rezultate din arderea paielor. Paia presată și transformată în panouri pentru tavane și pereți este, de asemenea, potrivită pentru reciclare și biodegradare.

Construcție sustenabilă cu bambus

Bambusul este unul dintre cele mai sustenabile materiale de construcție de pe planetă. Unele specii de bambus pot crește până la 0,91 m în doar 24 de ore, astfel încât se autogenerează rapid pe toate continentele, cu excepția Europei și a Antarcticii. De asemenea, este durabil și are o rezistență la compresiune mai mare decât cărămida și betonul. În cele din urmă, este ușor, ceea ce duce la costuri mai mici de energie pentru transport.

Construcție sustenabilă cu ferrock

Ferrock este o rocă bogată în fier obținută din materiale reciclate și este folosită de obicei în locul cimentului. Este un material dur și rezistent, astfel încât nu trebuie să fie înlocuit des. Este cu 10-25% mai ușor decât cărămizile, astfel încât energia necesară pentru a transporta acest material este mai mică decât cea necesară pentru materiale similare.

Construcție sustenabilă cu miceliu

Miceliul este partea unei ciuperci care crește sub pământ. Odată uscat, acesta poate fi utilizat în construcții, înlocuind de obicei polistirenul, lemnul și plasticul. Este deosebit de util pentru izolație și tije de ușă.

Construcție sustenabilă cu blocuri de ciment-rumeguș

Blocurile de ciment-rumeguș este fabricat dintr-un amestec de rumeguș și beton. Rumegușul cherestea este utilizat în locul componentelor din beton, a cărui producție necesită mai multă energie, ceea ce îl face mai ecologic decât betonul convențional. De asemenea, este mai ușor decât betonul și necesită mai puțină energie pentru transport.

Utilizarea acestor materiale în locul alternativelor mai puțin durabile este importantă pentru construcțiile sustenabilă și reprezintă. Un pas important în direcția îmbunătățirii practicilor de construcție în întreaga industrie.

Ce este construcția sustenabilă?

Construcția sustenabilă se referă la practica de reducere a impactului industriei construcțiilor asupra mediului prin utilizarea unor metode de construcție durabile și a unor tehnologii ecologice. Obiectivul principal al construcțiilor sustenabile este reducerea impactului asupra mediului.

Industria construcțiilor utilizează cantități mari de materiale și energie, astfel încât companiile de construcții pot avea un impact semnificativ prin schimbarea modului în care construiesc și cu ce. Un beneficiu major al construcțiilor durabile este reducerea practicilor dăunătoare mediului.

Cu toate acestea, există și alte beneficii ale construcțiilor sustenabile:

  • Îmbunătățirea sănătății mintale: Clădirile ecologice au numeroase beneficii psihologice pentru persoanele care locuiesc sau lucrează în ele, inclusiv contribuția la o mai bună sănătate mintală prin reducerea tulburărilor afective sezoniere.
  • Stimulează economia: construcțiile durabile sporesc cererea de forță de muncă, ceea ce oferă mai multe locuri de muncă. Potrivit US Green Building Council, în 2015, industria construcțiilor sustenabile a generat venituri din muncă în valoare de 134,3 miliarde de dolari și 2,3 milioane de locuri de muncă pentru muncitori.
  • Îmbunătățirea sănătății fizice: Utilizarea de materiale ecologice poate contribui la curățarea aerului din interiorul clădirilor, ceea ce este benefic pentru sănătatea celor care petrec mult timp în interiorul clădirii.
  • Reducerea deșeurilor: industria construcțiilor reprezintă până la 34,7% din totalul deșeurilor. Utilizarea unor metode de construcție sustenabile reduce cantitatea de deșeuri generate.
  • Reducerea costurilor de întreținere: Clădirile sustenabile au elemente de proiectare care reduc costurile cu apa și energia. În plus, materialele durabile sunt adesea mai durabile decât alternativele comparabile, reducând astfel costurile financiare legate de înlocuirea frecventă.

Beneficiile construcțiilor sustenabile sunt multe, variate și semnificative. O construcție sustenabilă aduce beneficii pentru toată lumea și pentru planetă.

Alte practici de construcție sustenabilă

Pe măsură ce multe organizații recunosc valoarea metodelor de construcție sustenabilă, au fost introduse în industrie diverse evoluții și tehnici noi.

Substrat sintetic pentru acoperișuri

În mod tradițional, subacoperișul pentru acoperișuri a fost fabricat din asfalt, dar asfaltul se deteriorează rapid și trebuie înlocuit frecvent. Substraturile sintetice pentru acoperișuri cântăresc mai puțin și sunt mai durabile, fiind realizate dintr-un polimer derivat din deșeuri reciclate.

Acoperișuri verzi

Acoperișurile verzi sunt realizate din materiale care favorizează creșterea ierbii, a plantelor și a altor tipuri de verdeață. Acest lucru nu este numai plăcut din punct de vedere estetic, ci și bun pentru clădire. Un acoperiș verde reduce costurile de încălzire și răcire și îmbunătățește calitatea aerului.

Solar pasiv

Clădirile care utilizează conceptul de energie solară pasivă lucrează cu energia solară pentru a încălzi clădirea iarna și a bloca soarele vara, reducând astfel nevoia de încălzire și răcire artificială. De asemenea, vă poate ajuta să vă reduceți costurile energetice, ceea ce înseamnă că ar trebui să aveți facturi mai mici la utilități.

Imprimarea structurală 3D și producția just-in-time

Imprimarea structurală 3D reduce costurile de mediu legate de transportul materialelor de construcție către șantier.

Producția just-in-time (JIT) este o practică care presupune ca materialele să fie produse atunci când clientul are nevoie de ele și în cantitățile solicitate, în loc să se comande stocuri mari de materiale. Astfel se elimină risipa, supraproducția și costurile de depozitare.

Software de gestionare a construcțiilor

Software-ul de gestionare a construcțiilor înlocuiește planurile și fișierele pe hârtie și este actualizat în timp real, astfel încât toată lumea lucrează conform planului corect, reducând astfel riscul de greșeli și de risipă. Este ecologic, deoarece reduce nevoia de a tăia mai mulți copaci pentru a produce hârtie.

Sisteme de apă gri

Sistemele de tratare a apelor gri folosesc apa gri pentru irigare. Reutilizarea apelor grișilor crește rezerva de apă potabilă și reduce costurile utilităților. Cu cât mai multe dintre aceste metode sunt utilizate în construcții, cu atât mai sănătoasă va fi planeta și tot ce se află pe ea.

No Comments

Post a Comment