Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
decking wpc

Decking WPC și modul corect de montaj al acestiua?

Decking WPC, sub acest nume intrigant se ascunde un material compozit pe bază de fibre de lemn care nu numai că este la fel de bun ca și progenitorul său natural, dar este în multe privințe superior.

Compozite decking WPC

Compozitul lemn-polimer este alcătuit din 50-80% fibre de lemn tocat sau, mai simplu, rumeguș. Restul este un liant polimeric și diverși aditivi modificatori.

WPC este asemănător cu lemnul din punct de vedere al aspectului, singura diferență fiind faptul că în cea mai mare parte nu are un model vizibil de fibre. Dar caracteristicile sale fizice sunt mai apropiate de plastic. Acestea sunt, bineînțeles, calități pozitive.

Rezistenta decking WPC

Este deosebit de rezistent la mediile agresive. WPC-ul nu este afectat de umiditate și nu prezintă interes alimentar pentru insecte sau microorganisme dăunătoare. Nu este nevoie de nicio impregnare de protecție. Un alt avantaj decisiv este durabilitatea sa ridicată: 1 m² de parchet poate suporta sarcini de până la 1400 kg. De asemenea, este important faptul că, spre deosebire de progenitorul său natural, compozitul lemn-polimer arde foarte puțin.

De fapt, singurul dezavantaj al WPC este prețul său relativ ridicat. Dar, având în vedere că durata medie de viață a materialului, chiar și în cele mai dure condiții, este de aproximativ o jumătate de secol, costul merită din plin.

Desigur, WPC este utilizat în mod activ în construcții și design. Este folosit pentru mobilier și decor arhitectural, dar este cel mai des întâlnit în aplicații exterioare. Datorită impermeabilității sale aproape totale la umiditate, este un material excelent pentru terase. Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestui subiect.

Montaj deck-ing WPC

Substratul

Substratul pentru terasele WPC poate fi orice suprafață fermă, dură și omogenă, dar cea mai bună soluție este o șapă de ciment-nisip. Șapa de beton asigură o durabilitate maximă, astfel încât pardoseala așezată pe ea va rezista mulți ani.

Desigur, nu puteți pune plăcile direct pe beton. Aveți nevoie de o substructură din grinzi, iar cel mai bine este ca acestea să nu fie din lemn obișnuit, ci din același panou de fibre. Acest lucru va adăuga rezistență.

Scurgere a apei

Dar chiar înainte de a pune grinzi, ar trebui să vă gândiți la modul de scurgere a apei de ploaie care se va infiltra inevitabil prin golurile dintre plăci. Evident, bălțile de apă de sub terasă nu vor fi bune pentru durabilitatea pardoselii.

Iar pentru a evita distrugerea plăcii de beton, aceasta se realizează cu o pantă de îndepărtare față de peretele casei (nu mai puțin de 5 mm pe metru de terasă). Iar pentru a accelera scurgerea excesului de umiditate, grinzile nu se așează cap la cap, ci cu o lățime a spațiului de aproximativ 2 cm.

Suprafața șapei, pe care sunt așezate grinzile, trebuie să fie uniformă, altfel puntea va „ondula” și nu va putea fi nivelată.

Substrucura

Grinzile trebuie așezate la o distanță de cel mult 50 cm. Plăcile de pardoseală se vor încovoia prea mult, ceea ce va duce inevitabil la deformare.

Grinzile sunt atașate la baza rigidă cu ancore prin găuri pre-găurite. Pentru a conecta plăcile între ele și pentru a le fixa la grinzi, vă recomandăm să folosiți suporturi din oțel inoxidabil special concepute, mai degrabă decât cuie sau șuruburi autofiletante. Principalul avantaj al acestora este că nu sunt vizibile pe fața parchetului.

Important: lăsați un spațiu de cel puțin 10 mm între capetele plăcilor și de 5-7 mm între rândurile de plăci. Acest lucru este pentru a compensa deformarea materialului din cauza fluctuațiilor de temperatură și umiditate. Acestea nu sunt la fel de mari ca în cazul lemnului natural, dar tot trebuie luate în considerare. Dacă scândurile sunt îmbinate cap la cap, acestea se vor îndoi în timp.

Atunci când se așează, este important să se asigure că fiecare placă se sprijină pe cel puțin trei grinzi. Marginea liberă a plăcii nu trebuie să iasă mai mult de 5 cm dincolo de grindă.

Plăcile WPC trebuie așezate la temperaturi pozitive, pe vreme uscată.

În cazul în care lungimea terasei depășește 6 metri, trebuie utilizate scânduri cu o lungime maximă de 3 metri. La îmbinările de capăt, capătul fiecărei scânduri trebuie să se sprijine pe propria grindă și să fie fixat cu o consolă separată.

După ce plăcile au fost așezate, marginile parchetului trebuie să fie modelate pentru a le proteja de umiditate. În acest scop, se poate folosi un profil special din aluminiu sau o plintă din plastic. Ambele elemente sunt fixate cu șuruburi autofiletante. O altă opțiune este reprezentată de dopurile din WPC care sunt lipite la capete cu un adeziv poliuretanic în două părți.

Întreținerea terasei

WPC este un material nepretențios și ușor de întreținut. Parchetul poate fi curățat din când în când cu un furtun și cu puțină apă și săpun. Au fost dezvoltați detergenți speciali pentru a îndepărta uleiul, grăsimea, lipiciul și alte pete similare.

Ce trebuie să faceți dacă un muc de țigară sau cărbunele aprins de la un brazier cade pe terasa dumneavoastră, lăsând o urmă pe pardoseală? Rezolvarea problemei este destul de simplă. Trebuie doar să curățați zona afectată cu o perie cu peri metalici rigizi.

No Comments

Post a Comment