7 stiluri – design interior cameră de zi
Camera de zi este considerată a fi spațiul principal al casei, astfel încât designul său interior trebuie luat foarte în serios, ținând cont de funcționalitatea camerei, deoarece camera de zi poate combina, de exemplu, un birou, o sală de mese sau un dormitor. De asemenea, trebuie să luați în considerare dimensiunea camerei, înălțimea tavanelor, dimensiunea ferestrelor și cu ce parte se confruntă acestea. De asemenea, trebuie luate în considerare preferințele și temperamentele familiei. Evaluarea corectă a tuturor factorilor este cea care va determina, în cele din urmă, cât de confortabil și confortabil vă simțiți dumneavoastră și oaspeții dumneavoastră în camera de zi. 7 stiluri – design interior cameră de zi
Alegerea unui stil pentru camera ta de zi
Camera de zi este camera principală de percepția căreia depinde impresia generală a casei sau a apartamentului. Astfel încât stilul său trebuie să fie atent analizat. În prezent, nu există un consens în comunitatea de design cu privire la faptul dacă livingul ar trebui sau nu să fie stilizat în același mod ca și restul camerei. Există avantaje în a avea întregul apartament în același stil:
- Aceasta vă permite să măriți vizual spațiul, ceea ce este important pentru apartamentele și casele mici.
- În apartamentele cu un stil interior uniform, este ușor de rearanjat fără a perturba designul general.
- Principalul avantaj este că face ca apartamentul să arate ca un singur spațiu armonios.
Dar, în același timp, unora le place sentimentul eclectic în decorarea locuințelor lor.
Atunci când amestecați stiluri într-un apartament, este esențial să aveți un simț al proporțiilor, astfel încât, atunci când dvs. și gospodăria dvs. sau oaspeții dvs. trec dintr-o cameră în alta, să nu simtă contraste puternice și lipsă de armonie. De asemenea, acordați atenție modului în care va arăta interiorul în diferite camere atunci când ușile sunt deschise.
Să aruncăm o privire mai atentă la principalele caracteristici ale diferitelor stiluri aplicabile în camera de zi.
1. Camera de zi în stil contemporan
Stilul contemporan, cunoscut și sub numele de contemporaneitate, ocupă cu încredere poziții de frunte în rândul varietății de stiluri de interior, datorită versatilității și conciziei sale. Absența unor reguli și convenții stricte conduce la faptul că interioarele în stil modern sunt complet diferite unele de altele. Camera de zi poate avea un aspect luxos atunci când se folosesc materiale naturale scumpe sau poate fi un refugiu liniștit și confortabil în culori deschise. Nu există canoane atunci când vine vorba de decorarea unei camere de zi moderne, dar există câteva caracteristici. Acesta se caracterizează printr-un maxim de spațiu deschis, un minim de pereți și partiții. Zonarea poate fi realizată prin culoare, prin combinarea inteligentă a diferitelor texturi și alte finisaje.
Culori în stil contemporan
Cele mai bune combinații de culori se bazează pe un raport de 60/30/10, în care 60 % se alocă culorii de bază (de obicei gri, alb sau bej), 30 % culorii mai saturate și 10 % celei mai luminoase culori de accent.
Țineți cont de principiul simplității atunci când decorați pereții. Toți pereții pot fi cât se poate de simpli și puteți folosi postere sau tablouri ca pete de culoare strălucitoare. A doua opțiune este un perete de accent. Acesta poate avea culori mai vibrante, cu o imagine din natură sau un imprimeu geometric. Dacă alegeți această opțiune, puteți folosi și mural pentru un perete de accent, pentru că în acest caz puteți personaliza interiorul cât mai mult posibil.
Tehnologia digitală modernă face posibilă aplicarea oricărei imagini pe suprafață, iar cum o suprafață murală poate avea diferite texturi, acest lucru aduce un plus de farmec.
De asemenea, tavanul ar trebui să fie cât mai simplu posibil, fără muluri sau plinte voluminoase, iar candelabrul ar trebui să aibă un design simplu.
Mobilier în stil contemporan
Folosiți un mobilier minimalist, neaglomerat. Stilul modern înseamnă decorațiuni minime, linii drepte, forme geometrice simple și texturi ușoare.
Decorarea ferestrelor laconice – perdele ușoare, de preferință cu un singur strat și fără draperii, desigur, dacă nu afectează funcționalitatea (de exemplu, dacă camera de zi este combinată cu un dormitor, nu puteți face fără perdele groase). Ca decor pot fi folosite postere, tablouri abstracte fără rame, statuete de forme aerodinamice. Plantele vii de interior sunt binevenite.
2. Camera de zi în stil clasic
Un avantaj incontestabil al decorării camerei de zi în stil clasic este faptul că clasicii nu-și pierd relevanța și farmecul în timp și, în același timp, nu devin plictisitori.
Atunci când se creează un interior clasic, principala provocare este de a obține combinația potrivită de culori, forme și texturi a numeroaselor elemente, deoarece un clasic necesită un gust impecabil și delicat.
Stilul clasic se bazează pe linii curate, simetrie în aranjarea mobilierului și a decorațiunilor și o compoziție perfectă.
Culori în stil clasic
Schema de culori constă într-o combinație de nuanțe pastelate deschise și închise. Cel mai adesea se folosesc diverse nuanțe de crem, bej, lapte și gri. Ca accente pot fi folosite tonuri de ciocolată, turcoaz, vin, precum și argintiu și auriu.
Atunci când decorați pereții, trebuie să decideți dacă vor fi folosiți ca fundal sau ca decor. În cel de-al doilea caz, puteți crea compoziții cu lambriuri din lemn, puteți combina suprafețe monocrome și imprima tapet, folosiți muluri sau folosiți tencuieli decorative pentru a crea reliefuri neobișnuite. Mobilierul și textilele vor fi apoi decorate într-un stil mai relaxat.
Dați preferință pietrei naturale sau lemnului la finisarea podelei. Puteți folosi materiale de înaltă calitate care le imită pe cele naturale: laminat, parchet sau gresie.
Dacă înălțimea tavanului o permite, se pot folosi diverse elemente de stuc simplu: rozete, plinte și muluri. Cu toate acestea, pentru înălțimi standard, cel mai bine este să se opteze pentru o suprafață simplă, monocromă.
Mobilier în stil clasic
Mobilierul clasic pentru camera de zi ar trebui să fie de preferință realizat din materiale naturale sau furnir, iar aranjamentul ar trebui să respecte principiul simetriei. Evitați mobilierul cu forme neregulate, deoarece va fi disonant cu mediul înconjurător.
Într-un interior clasic, ferestrele pot fi decorate cu draperii grele, ciucuri, lambrequins combinate cu tul ușor. Principiul simetriei și nuanțele pastelate moi sunt obligatorii. Țesăturile pot fi cu modele sau uni, ușoare sau grele, atât naturale, cât și artificiale, dar trebuie evitate suprafețele lucioase.
Obiectele decorative, cum ar fi vazele, sfeșnicele, statuetele, ar trebui să fie nota de finisare a unui interior clasic de living și ar trebui să fie în armonie cu mobilierul și restul mobilierului. Accesoriile antice (tablouri în rame masive, ceasuri antice etc.) sunt binevenite. Nu ar trebui să existe prea multe elemente de decor.
3. Camera de zi în Stil Loft
Lofturile în forma lor pură nu mai sunt populare; în zilele noastre, ele sunt bune în combinație cu stilurile modern, clasic sau scandinav. Unul dintre avantajele sale este că are un preț destul de rezonabil atunci când este vândut.
Caracteristicile caracteristice ale stilului loft:
- Fără mobilier și detalii inutile, fără spațiu suplimentar.
- Ar trebui evitate elementele burgheze șic și pretențioase;
- Ușurința maximă de finisare;
- Un amestec contrastant de tehnologie de ultimă generație și mobilier vechi;
Culori în Stil Loft
Stilul loft combină plăcut pentru ochi și tonuri calme de pământ, griuri și teracotă, care nu sunt iritante și aproape niciodată plictisitoare. Culorile vii sunt folosite la minimum. Maroul, grafitul, albul și negrul sunt cel mai adesea folosite ca culori de accent.
Cele mai bune materiale pentru pereți sunt betonul, tencuiala brută și lemnul îmbătrânit. Cărămida poate fi folosită cu îndrăzneală pentru a evidenția un perete de accent și pentru a vopsi restul pereților în tonuri pământii, maro sau gri. Dacă este vorba de imitație, numai de bună calitate.
Puteți, de exemplu, să folosiți un tapet fără cusur tapet în stil mansardă, imitând zidăria sau repetând o suprafață de tablă aspră.
Podeaua este predominant din lemn sau beton. Podeaua poate fi laminată cu o imitație a unei suprafețe de tablă veche sau gresie porțelanată de format mare cu o suprafață mată.
Tavanul este adesea vopsit pur și simplu cu o vopsea albă mată sau este lăsat nevopsit.
Mobilier în Stil Loft
Lofturile sunt destul de democratice în ceea ce privește alegerea mobilierului. Dacă bugetul vă permite, puteți cumpăra mobilier antic scump din lemn învechit. În caz contrar, pot fi folosite materiale artificiale de înaltă calitate. Sunt la modă canapelele joase, de cele mai multe ori în nuanțe de gri. Opțiunile de tapițerie includ flock, piele de căprioară, piele naturală sau artificială de înaltă calitate.
Pentru a asigura spațiu în camera de zi, majoritatea lucrurilor pot fi depozitate în dulapuri. Sistemele ușoare de depozitare deschisă, cum ar fi rafturile din lemn sau metal, sunt, de asemenea, binevenite.
Mansarda este de obicei o cameră de zi cu tavane înalte, caz în care elementele de iluminat din tavan ar trebui să ofere o lumină puternică și ar trebui să fie numeroase. Candelabrele și luminile ar trebui să aibă o formă simplă și concisă. Materialele folosite sunt metalul, sticla, plasticul sau lemnul. Cele mai ușor de recunoscut candelabre în stil loft sunt cele suspendate din metal, cu lămpi deschise și abajururi mari.
Stilul loft necesită, de asemenea, o lumină naturală bună, așa că ferestrele trebuie să fie mari, cu rame minimaliste.
Nu este necesar să se acopere ferestrele cu perdele, dar se pot folosi jaluzele sau rulouri, dacă se dorește, obținându-se o asemănare maximă cu designul industrial.
Loftul este caracterizat de elemente decorative în stil stradal, cum ar fi echipamente sportive pe pereți. De asemenea, în loft se poate folosi artă modernă.
4. Camera de zi în stil scandinav
Stilul scandinav poate fi folosit pentru a decora interiorul unei camere de zi mici într-o hruschevka sau un studio spațios într-o clădire nouă.
Ușor, dulce, ecologic, modern, bugetar – acestea sunt epitetele care se aplică acestui stil.
Culori în stil scandinav
Schema de culori. Albul și diferitele sale nuanțe, așa cum era la modă în trecut, nu mai sunt suficiente. Este nevoie de accente atrăgătoare și luminoase. În plus față de alb, griul deschis este acum adesea folosit ca și culoare de fundal.
Cele mai des folosite culori contrastante sunt roșu, portocaliu, verde și albastru. Sunt preferate materialele naturale, imitațiile nu sunt recomandate.
Pereții sunt prevăzuți cu o plintă albă înaltă și o cornișă albă și largă pe tavan și sunt vopsiți în culori pastelate. La decorarea peretelui de accent se alege de obicei tapet cu un mic imprimeu geometric. Ușile sunt în mod tradițional albe.
Podelele într-un interior scandinav pot fi deschise sau pot contrasta cu culorile pastelate ale pereților (gri închis, maro închis sau chiar negru). Materialele folosite sunt parchetul din lemn sau laminatul cu textură de lemn.
Pe podea sunt preferate covoarele moi, cu imprimeuri geometrice sau în culori solide.
Plafonul în Scandi este alb, gri deschis sau albastru deschis. De obicei, este tencuit și vopsit, dar poate fi realizat și din lemn, atâta timp cât suprafața este plană. Este acceptabil și un plafon stretch.
Mobilier în stil scandinav
Principala cerință pentru mobilier este ca acesta să fie simplu și funcțional, realizat din materiale naturale. O mică fuziune este binevenită în alegerea mobilierului. Este la modă să combinați Scandi cu stilul retro, de exemplu, mobilierul restaurat din anii ’60 poate fi folosit ca accent. Sau o parte din mobilier poate fi în stil clasic, cum ar fi fotolii cu brațe din lemn pe picioare subțiri.
Ferestrele din Scandi sunt mari, deschise, fără perdele groase, pentru a permite să intre cât mai multă lumină naturală în cameră.
Corpurile de iluminat artificial sunt dispuse pe trei niveluri: corpuri de iluminat de tavan și de perete, lămpi pe mese și lămpi pe podea.
Designul corpurilor de iluminat este laconic, materialele folosite sunt lemnul, sticla și metalul, iar abajururile sunt monocrome, sferice, cilindrice sau conice.
Elementele de decor sunt cele care adaugă accente luminoase interiorului scandinav și, în același timp, creează o atmosferă confortabilă. Este vorba, în primul rând, de textilele scandinave (diverse carouri, pufuri, perne), care ar trebui să fie realizate din materiale naturale. În al doilea rând, ca decor se folosesc cu succes imagini și postere, fotografii în rame îngrijite. În plus, plantele în ghiveci sunt binevenite, așezate pe podea și pe pervazurile ferestrelor, sau atârnate de tavan în ghivece suspendate.
5. Camera de zi în stil Provence
Stilul provensal este adesea folosit pentru a decora camerele de zi din casele de țară. Dar poate fi folosit cu succes și în apartamentele din oraș; vă sfătuim în special să vă uitați mai atent la acest stil pentru proprietarii de camere mici, deoarece Provence este conceput pentru a adăuga lumină și aer în spațiu. Provence poate fi descris ca fiind moale, liric și sofisticat. Acesta combină perfect funcționalitatea și caracterul practic cu romantismul.
Dacă doriți să vă decorați camera de zi în stil provensal, trebuie să folosiți nuanțe naturale, arse de soare. Culori precum măsliniu, toate nuanțele de alb, lavandă, albastru cer, violet, teracotă și fistic sunt ideale. Accentele luminoase sunt posibile, dar la minimum.
Principalul material de finisare este lemnul. De asemenea, se utilizează ceramica și piatra naturală.
Produsele cromate și produsele metalice nu sunt recomandate.
Culori în stil Provence
Pereții sunt de obicei vopsiți în culori deschise, iar dacă se folosește tencuială decorativă, textura acesteia nu trebuie să fie grosieră. Atunci când decorați un perete de accent, puteți alege tapet cu un mic imprimeu floral care să se potrivească cu textilele.
În mod tradițional, pardoseala provensală folosită este din lemn: scândură brută, lemn văruit în alb sau parchet. Se poate folosi și laminat, dar de preferință cu o textură cât mai apropiată de cea a lemnului natural. De asemenea, se poate folosi un covor de culoare deschisă.
Cel mai frecvent finisaj de tavan este tencuiala albă. În cazul în care tavanul este înalt, se pot folosi grinzi de lemn pentru a-l decora. Dacă tavanul din camera de zi este jos, partea superioară a peretelui poate fi vopsită în aceeași culoare pentru a crește vizual înălțimea camerei.
Mobilier în stil Provence
Mobilierul provensal ar trebui să fie, din nou, fabricat din materiale naturale. Poate fi vorba atât de mobilier antic, cât și de mobilier îmbătrânit artificial și oarecum grosolan: mese rotunde, scaune cu picioare sculptate, comode și dulapuri masive, dulapuri fără uși. Aurirea ușoară este o decorație binevenită. Canapeaua și fotoliile, care ocupă un loc central, ar trebui să fie tapițate în materiale textile de culoare deschisă.
Designul mobilierului tapițat poate fi realizat din fier forjat sau din lemn. Mobilierul este plasat, de obicei, de-a lungul pereților, deoarece în stil provensal este vorba despre spațiu și libertate. Dacă sufrageria dvs. este mică, nu achiziționați mobilier masiv.
Livingul provensal poate fi decorat cu flori proaspete sau uscate, ceramică, oglinzi și tablouri înrămate delicat.
6. Camera de zi în stil minimalist
Minimalismul este perfect pentru proprietățile nou construite cu geamuri panoramice. Deși aparent simplu, nu poate fi numit un stil bugetar, deoarece va trebui să angajați un meșter foarte profesionist pentru a asigura suprafețe perfect netede și îmbinări perfecte. În plus, zonarea va trebui să fie cât se poate de bine gândită, astfel încât spațiul să dea senzația de gol și asceză, dar să rămână practic și funcțional.
Minimalismul înseamnă o ordine perfectă în încăpere, deci este perfect pentru persoanele care mențin ordinea, evită abundența de lucruri și mobilier și preferă să aibă doar strictul necesar în casă.
Culori în stil minimalist
Schema de culori este monocromatică, în tonuri calme. Albul, griul, tonurile de ocru, precum și tonurile de pământ și de lemn sunt folosite ca și culori de fundal. Este permisă o doză de culori strălucitoare ca și culori de accent, de obicei gri închis, negru sau ciocolată.
Pereții sunt perfect plane și vopsite. De asemenea, se poate folosi tapet pictat sau tencuială decorativă. Dacă vă gândiți la un perete de accent, acesta poate fi realizat din piatră, lemn, metal sau sticlă. Toate modelele și ornamentele sunt excluse.
Materialele cel mai frecvent utilizate pentru pardoseli sunt betonul, lemnul sau piatra. Este acceptabilă gresia porțelanată de format mare sau pardoseala laminată, dar plăcile bugetare de format mic trebuie aruncate.
Plafoanele sunt fie plafoane din gips-carton întinse mate, fie plafoane din gips-carton vopsit. Sunt recomandate sistemele de iluminat încorporate.
Mobilier în stil minimalist
Cel mai bine este să nu te zgârcești și să ai mobilier pe măsură, astfel încât dulapurile să fie de la podea până la tavan și de la colț la colț pentru a asigura un spațiu maxim în camera de zi. Majoritatea sistemelor de depozitare ar trebui să fie închise. Mânerele se recomandă a fi eliminate, lăsați ușile dulapurilor și sistemelor de depozitare să se deschidă prin împingere. Nu este neobișnuit să se folosească mobilier din plastic, sticlă sau plexiglas. Forma sa ar trebui să fie simplă și geometrică, formată din paralelipipede, cuburi, sfere. Fără linii curbe și forme ornamentate. Mobilier tapițat – formă joasă, laconică. Se recomandă ca mobilierul să nu ocupe mai mult de 40 la sută din cameră.
Ar trebui să existe cât mai multă lumină naturală; ferestrele panoramice fără perdele sunt ideale.
Ar trebui să existe mai multe surse de lumină artificială și acestea ar trebui să ofere diferite scenarii de iluminare (lumină de lectură, lumină de dimineață, lumină de seară). Dacă intenționați să folosiți un candelabru cu un design geometric ca accent, este mai bine dacă restul iluminatului este integrat.
Fiecare detaliu al decorului trebuie să fie calibrat, de exemplu, poate fi o sculptură a unui artist sau o pictură a unui artist contemporan.
Sunt excluse obiectele decorative mici, iar cărțile și obiectele de uz casnic trebuie ascunse în sisteme de depozitare.
7. Camerei de zi în stil ecostyle
Nu se poate ignora stilul ieșit din modă, care este perfect pentru camera de zi din casa de la țară sau într-un apartament spațios din oraș. Elementele individuale pot fi folosite și pentru a decora spații mici.
Naturalețea, simplitatea și simplitatea sunt cei trei piloni ai interioarelor de living în stil eco.
Se folosesc numai materiale naturale (lemn, piatră, cărămidă, bambus, rattan etc.), fără materiale sintetice sau plastic. Se preferă suprafețele mate, fără suprafețe nichelate, cromate sau alte suprafețe lucioase.
Culori în stil ecostyle
Culorile calme și naturale (alb, bej, nuanțe calde de maro, galben, verde) sunt caracteristice. Dacă încăperea este mare, saturația culorilor poate fi crescută, dar în mod tradițional se folosesc culori deschise, ceea ce face ca încăperea să se simtă spațioasă, iar atmosfera să fie ușoară și liniștită.
Mobilier în stil ecostyle
Mobilierul pentru stilul ecologic este compact și practic, de cele mai multe ori în nuanțe deschise. Canapele sunt de preferință simple și tapițate în țesături pur naturale (in, bumbac sau lână). Acest stil este caracterizat de piese de mobilier rotunjite, cum ar fi măsuțele de cafea rotunde cu blat de sticlă și scaunele cocon. De asemenea, se poate folosi mobilier din răchită.
Ar trebui să se asigure cât mai multă lumină naturală, astfel încât la ferestre să se folosească doar perdele ușoare sau jaluzele, dacă este necesar.
Sursele de lumină artificială ar trebui să dea o strălucire caldă, așa că este mai bine să folosiți lămpi obișnuite cu incandescență decât lămpi cu LED. Interiorul poate fi pus în valoare cu candelabre și abajururi originale, de exemplu din rattan, viță de vie sau iută.
Un minim de accesorii este acceptabil pentru stilul eco. Acestea pot fi figurine din lemn, perne de canapea, tablouri și postere. Plantele de interior sunt binevenite.
- STILUL SCANDINAV SE RETRAGE ÎN FUNDAL. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE?
- Principalele anti-trenduri ale anului 2023. Ce soluții de interior și-au pierdut relevanța în acest an
- Combinații ceramice: cum să combinați diferite culori și texturi pentru un interior armonios
- Cum să decorezi dormitorul – sfaturile noastre de top
- Design interior Kelly Hoppen
No Comments