Stilul Empire în interior: crearea luxului imperial
Stilul Empire a apărut în Franța la începutul secolului al XIX-lea. A fost un fel de realizare a ambițiilor regale ale lui Napoleon Bonaparte, care cerea glorificarea puterii militare și recunoașterea măreției sale.
Caracteristici ale stilului Empire în interior
Cuvântul empire înseamnă „imperiu”, iar traducerea cuvântului este o reprezentare exactă a stilului. Stilul Empire este succesorul clasicismului, care este fundamental, grandoare și o solemnitate incredibilă.
Caracteristicile stilului Empire în interior
Stilul Empire din interior este o reflectare a puterii nelimitate a conducătorului Franței. Dar această demonstrație de bogăție este minunat combinată cu concizia și austeritatea clasicismului. Stilul Empire se bazează pe trăsăturile istorice și arhitecturale ale imperiilor antice, astfel încât este posibil să se regăsească caracteristici ale unor culturi în interior.
Monumentalitatea designului este subliniată de coloane, arcuri, basoreliefuri și pilaștri construiți în conformitate cu sistemul de ordine. Aceste elemente arhitecturale contribuie la sublinierea coerenței și uniformității designului și conferă interiorului o grandoare.
Napoleon Bonaparte s-a numărat printre legiunile de împărați romani, astfel că Imperiul este impregnat de antichitate, în special de trăsăturile Vechiului Imperiu Roman. Frescele, stucaturile și simbolurile heraldice abundă în interior, făcând ca dispunerea pedantă și austeritatea clasicismului să fie de domeniul trecutului.
Casele franceze erau, de asemenea, pline de ornamente din țările exotice pe care cuceritorii le aduceau din campaniile lor.
O altă trăsătură caracteristică a stilului Empire sunt obiectele cu tematică militară. Interiorul a fost decorat cu statui și busturi de generali, diverse arme și stindarde. În trecut, această fascinație pentru atributele războiului a dispărut, lăsând loc frescelor, ornamentelor și tapițeriilor pe tema bătăliilor militare.
Stilul Empire se supune unor reguli stricte de simetrie și aliniere, iar dezordinea creativă este inadecvată. Este esențial să aveți o idee clară despre locul în care trebuie plasate anumite obiecte. În interioarele Empire contemporane, există un punct focal central în jurul căruia se construiește compoziția.
Schema de culori a stilului Empire în interior
Designul interior în stil Empire este o paletă de culori bogată, concepută pentru a spori sentimentul de lux și grandoare. Culorile care trebuie folosite sunt nobile, cum ar fi stacojiu, albastru regal, carmin și smarald.
Cu toate acestea, atunci când proiectează interioare moderne în stil Empire, designerii se bazează pe o schemă de culori mai liniștită. Culorile pastelate sunt nuanțele predominante, completate de culori de accent și de aurire.
Caracteristicile unui decor interior în stil Empire
Stilul Empire folosește finisaje scumpe. Opulența acestui stil este accentuată de marmură, lemn rar, cristal, bronz și aur.
Podelele în stil Empire sunt realizate din parchet și piatră. În secolul al XIX-lea, pereții erau capitonați cu țesături și completați cu lambriuri din lemn. Astăzi, mătasea și brocartul pot fi înlocuite de tapet.
Tavanul clasic alb, în stil Empire, reprezintă elementul de coroană și este decorat cu brauri, cornise și muluri cu diverse ornamente. Locația candelabrului poate fi, de asemenea, decorată cu o rozetă din polimer.
Design interior în stil Empire
Designerii sunt capabili să armonizeze stilul Empire cu materiale moderne și obiecte stilizate.
Mobilier în stil Empire
În secolul al XIX-lea se punea accentul pe frumusețe mai degrabă decât pe funcționalitate, motiv pentru care mobilierul în stil Empire este caracterizat de forme solide, linii regulate și decorațiuni complicate.
Atunci când alegeți, acordați atenție aspectului pieselor: toate piesele ar trebui să arate ca și cum ar fi demne doar de un împărat. Mobilierul în stil Empire este fabricat din lemn și tapițat în țesături naturale scumpe. Pentru decorare se folosesc suprapuneri din bronz sau aurite. Sunt posibile, de asemenea, sculpturi îngrijite și patinare.
Mobila tapițată în stil Empire era de formă ghemuită, cu picioare joase sculptate și cotiere decorative. La acea vreme, erau foarte populare dulapurile înguste și dulapurile cu uși de sticlă pentru depozitarea vaselor. Mobilierul era adesea decorat cu simboluri militare, figuri de grifoni și sfincși și replici ale unor elemente arhitecturale.
Decor în stil Empire
Un design interior în stil Empire nu poate fi considerat complet fără decor. Componenta decorativă include nu numai accesorii, ci și aurire, fresce, basoreliefuri, statui de animale fantastice și busturi ale unor personalități celebre.
Bineînțeles, este dificil să se potrivească un decor de asemenea dimensiuni într-un apartament, dar există piese care pot transforma un interior și îl pot face complet. Semnul distinctiv al stilului Empire este abundența de oglinzi în rame scumpe. Acestea nu numai că creează un joc complicat de lumină, dar și extind vizual încăperea, făcând interiorul și mai mai mai măreț.
Pe lângă oglinzi, obiecte din bronz (cutii, candelabre, ceasuri), tablouri cu scene militare sau istorice, vaze și statuete antice, se pot alege și seturi de porțelan pentru decorare. Materialele textile sunt folosite doar pentru a crea tratamente de ferestre în straturi.
”’Dacă aveți de gând să creați un design interior în stil Empire în apartamentul dvs., amintiți-vă că în camerele cu o amprentă mică acest stil nu va fi destul de potrivit. Designul interior al unui apartament în stil Empire nu este cu adevărat potrivit pentru un spațiu mic, ci doar un set minim de caracteristici poate fi folosit pentru a accentua conceptul.”
- STILUL SCANDINAV SE RETRAGE ÎN FUNDAL. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE?
- Principalele anti-trenduri ale anului 2023. Ce soluții de interior și-au pierdut relevanța în acest an
- Combinații ceramice: cum să combinați diferite culori și texturi pentru un interior armonios
- Cum să decorezi dormitorul – sfaturile noastre de top
- Design interior Kelly Hoppen
1 Comment