Casa ecologica
Casa ecologica
O casa ecologica este o locuință modernă construită din materiale naturale sigure și dotată cu mai multe sisteme de alimentare eficiente din punct de vedere energetic. Adesea, aceasta dispune de echipamente autonome de recuperare a deșeurilor. În prezent, casele ecologice au devenit foarte căutate în multe țări din întreaga lume. În practică, se dezvoltă și se pun în aplicare în mod constant proiecte de construcții unice. Acest lucru se datorează degradării intensive a mediului, apariției treptate a unei crize energetice și dorinței omenirii de a găsi soluții la problemele globale.
1. Ce este o casa ecologica?
O casa ecologica este o structură rezidențială care a fost construită în conformitate cu standardele ecologice. Este complet inofensivă pentru oameni și pentru mediu. În timpul funcționării unei astfel de structuri, resursele naturale sunt refăcute.
Casele ecologice moderne sunt adesea numite case pasive. Consumul de energie electrică în ele (inclusiv pentru încălzirea spațiilor) este minim. Toate acestea se datorează utilizării propriilor surse de căldură, a materialelor de izolare termică foarte eficiente și a diferitelor sisteme de economisire a energiei. Principiul de bază al unei case pasive este utilizarea de componente care conservă resursele naturale și sunt în același timp inofensive pentru sănătatea umană.
2. Caracteristici casa ecologica
Există câteva aspecte de care trebuie să se țină cont atunci când se construiesc case ecologice:
- Materialele de construcție folosite trebuie să aibă o conductivitate termică scăzută pentru a evita pierderile mari de căldură.
- Atunci când se construiește un sistem de ventilație de alimentare și evacuare este important să se instaleze un recuperator. Acesta va încălzi aerul rece care vine din exterior folosind căldura fluxului de aer care iese.
- Este necesar să se utilizeze energia eoliană sau solară pentru a încălzi apa și a furniza sistemul de încălzire.
- Ca material izolator trebuie folosit un material izolator ecologic (vată minerală).
- Sunt indispensabile ferestrele de economisire a căldurii cu rame din PVC cu geam triplu, etanșe la aer. Acestea din urmă asigură o conductivitate termică minimă.
- Cea mai bună abordare este o fundație în bandă sau columnară, protejată calitativ de impactul negativ al apelor subterane.
Un exemplu de casă ecologică ar putea fi o casă cu vitralii uriașe orientate spre sud. Adăugarea de panouri solare pe acoperișul clădirii asigură căldura și electricitatea.
3. Eco-design casa ecologica
Înainte de a începe lucrările la casa ecologică, trebuie să creați documentația de proiect, să vă gândiți la toate etapele de construcție până la ultimul detaliu. Locuința trebuie să fie confortabilă pentru locuit. În plus, este de dorit să se ia în considerare particularitățile terenului și ale climei.
În ajunul proiectării unei clădiri pentru a studia mediul înconjurător, pentru a studia caracteristicile solului. Acest lucru vă va ajuta să alegeți cea mai bună locație pentru construcția casei ecologice, să o orientați corect în raport cu punctele cardinale. Apoi, puteți alege materiale de construcție naturale. În zonele cu un nivel ridicat de pericol de incendiu, trebuie folosite materiale de construcție rezistente la foc.
Atunci când proiectați o casă ecologică este extrem de important să vă străduiți să obțineți un consum economic de energie. Locuința trebuie să își genereze propria energie pentru a alimenta toate sistemele interne. Panourile solare montate pe acoperiș, fosele septice și turbinele eoliene pot ajuta la rezolvarea acestei probleme.
Utilizarea unei tehnologii inovatoare de vizualizare facilitează mult realizarea unui proiect. Elaborarea tuturor tipurilor de scheme și desene cu amplasarea oricăror elemente de construcție permite o precizie maximă în realizarea preferințelor clientului.
”Atunci când se planifică o casă ecologică, clădirea trebuie să poată funcționa pe deplin datorită propriei sale electricități.”
4. Opțiuni populare de case ecologice
Construcția de locuințe ecologice se realizează cu ajutorul multor materiale naturale. Fiecare dintre ele are propriile laturi pozitive și negative, mai potrivite pentru anumite teritorii și condiții climatice. Rezultatul este reprezentat de mai multe varietăți de clădiri ecologice.
– Casa ecologica din lemn
Nu ai nevoie de mult timp pentru a construi o casă din lemn. Acesta este durabil și creează un climat interior favorabil. Lemnul este ecologic doar dacă nu a fost tratat cu substanțe chimice. Cu toate acestea, lemnul neprotejat se va deteriora rapid dacă este expus la temperatură, umiditate sau soare. De asemenea, merită să ne amintim că acest material este combustibil. Acesta trebuie tratat cu substanțe ignifuge.
Casele din lemn ecologice au un aspect extrem de atractiv. Pentru a le menține calitățile decorative, trebuie utilizate mortare speciale de impregnare. Acestea din urmă nu îndeplinesc adesea cerințele de mediu.
Avantaje:
- rezistență ridicată;
- lucrări de construcție rapide;
- conductivitate termică minimă;
- permeabilitate excelentă la vapori de apă.
Dezavantaje:
- costuri considerabile;
- risc de incendiu;
- capacitatea de a absorbi umezeala.
Atentie :Dacă lemnul este folosit ca material de construcție, acesta trebuie protejat cu un produs special. În caz contrar, lemnul netratat este predispus la putrezire, mucegai și mucegai.
– Casa ecologica de paie
Paiele sunt un material de construcție ieftin. Se obține din cultivarea și prelucrarea culturilor agricole. Greutatea redusă a structurilor din paie conferă o contracție mică sau chiar deloc a fundației. Clădirile din paie au un microclimat benefic. Conductivitatea termică relativ scăzută a acestui material vă permite să economisiți resurse energetice. Construcția clădirilor din paie nu necesită multă forță de muncă și se remarcă prin costurile reduse.
Avantaje:
- accesibilitate;
- greutate redusă;
- ușurința de prelucrare;
- permeabilitate excelentă la vapori de apă.
Dezavantaje:
- absorbția semnificativă a umidității;
- perioadă limitată de utilizare;
- inflamabilitate ridicată.
Mulți oameni cred că casele din paie sunt extrem de predispuse la foc și că materialul poate putrezi sau se poate deteriora din cauza rozătoarelor și a altor insecte. De fapt, pereții de paie tencuiți (pe ambele părți) de calitate sunt mai rezistenți la foc decât cabanele din lemn cu bușteni.
– Casa ecologica din beton de lemn
Este posibil să se construiască foarte repede o casă cu blocuri. Exteriorul acesteia poate imita diferite materiale: piatră, lemn. Din punct de vedere al confortului, o astfel de casă nu este inferioară clădirilor din lemn.
Caracteristicile casei ecologice din beton din lemn: Nu necesită o izolație suplimentară. Capabilă să reziste la foc timp de 1-3 ore. Nu prezintă fisuri în pereți în timpul contracției fundației. Poate fi construită pe soluri grele, în zone predispuse la cutremure. La fel de potrivită pentru regiunile sudice și nordice. Rezistent la mucegai, ciuperci și dăunători pe pereți. Proprietățile de izolare termică ale arbolitului sunt aceleași cu cele ale lemnului de conifere. Este suficient să se facă „podele calde” sau să se instaleze panouri cu infraroșu pentru a încălzi locuința din ea.
Avantaje:
- conductivitate termică scăzută;
- capacitatea de a respira, de a lăsa să treacă aburul;
- proprietăți excelente de izolare fonică;
- rezistență la agenții biologici;
- prelucrare ușoară;
- rezistență excelentă la îngheț.
Dezavantaje:
- blocurile neprotejate absorb puternic umiditatea;
- costuri ridicate;
- rezistență moderată.
Atentie: Geometria blocurilor de arbolit nu este bună. Acest lucru este valabil mai ales pentru instalațiile de producție realizate manual.
– Casa ecologica din lut
Orice construcție din lut este destul de simplă, nu este deloc costisitoare. Se folosesc materiale de construcție naturale, cum ar fi argila și paiele. Atunci când vă proiectați singur o casă de lut ecologică, este important să rețineți că înălțimea pereților interiori trebuie să fie cu 20 cm mai mare decât cea necesară. Acest lucru se datorează faptului că aceste construcții dau o mulțime de contracții după un timp. În plus, pereții ar trebui să fie întotdeauna tencuiți cu un mortar de var.
Avantaje:
- rezistență ridicată;
- conductivitate termică scăzută;
- rezistență la deformare;
- siguranță la foc;
- permeabilitate la vapori.
Dezavantaje:
- capacitatea de a absorbi umezeala;
- sensibilitate la atacul de dăunători;
- contracția prelungită a pereților.
Atenție: Casa de lut nu trebuie folosită imediat după construcție, ci trebuie lăsată să stea o perioadă de timp. Acest lucru nu se aplică în regiunile cu climă foarte caldă.
– Casa ecologica din pământ compactat
Pentru construcții se folosesc blocuri realizate cu pământ compactat și umezit. Elementele sunt așezate cu stratul obișnuit de cărămidă. Casa ecologică dintr-un astfel de material de construcție se caracterizează prin durabilitate, fiabilitate, siguranță la foc. În locul produselor de blocuri descrise, se folosesc uneori saci umpluți cu pământ (fără a adăuga apă).
Aantaje:
- accesibilitate;
- rezistența la foc;
- durabilitate.
Dejavantaje:
- performanțe mici de izolare termică;
- dificultate în selectarea materialului de placare;
- higroscopicitate;
- fără finisaje, clădirea are un aspect neprezentabil.
În timpul zilei de vară este răcoare într-o casă de pământ ecologică. Noaptea, clădirea începe să se încălzească. Așa funcționează efectul de volant: pereții înmagazinează căldura și o eliberează 12 ore mai târziu.
5. Ce materiale de construcție sunt considerate ecologice?
Atunci când selectați materialele de finisare, este important să vă uitați la etichetele de pe ambalaj. Există etichete speciale care indică faptul că produsul îndeplinește standardele ecologice (de exemplu, „EcoMaterial”). Unii producători produc numai produse ecologice. Aceștia sunt enumerați în catalogul GREEN BOOK.
Următoarele materiale de construcție sunt utilizate ca materiale de finisare ecologice:
- plăci ceramice;
- plută de stejar (utilizată ca material de construcție izolator, izolator fonic);
- lemnul (utilizarea diferitelor substanțe chimice de protecție reduce caracterul ecologic al acestuia).
- Pentru izolarea caselor ecologice se pot folosi amestecuri din argilă, paie, așchii de lemn. În plus, se recomandă utilizarea vatei minerale. Uneori, pentru finisarea exterioară a caselor ecologice se folosesc panouri de stuf. Acoperișurile cu paie sunt un design deosebit de popular.
6. Concluzie
Casa ecologică este casa viitorului. În prezent, tot mai mulți oameni aleg această opțiune de locuire. Pentru a ridica o astfel de clădire, trebuie mai întâi să creați un proiect individual competent, să țineți cont de toate nuanțele de amplasare a clădirilor pe amplasament. În plus, este extrem de important să alegeți materialele de construcție potrivite. Cu o abordare corectă a lucrărilor de proiectare și de construcție, puteți construi o casă elegantă și economică, care va dura mult timp și va consuma o cantitate minimă de energie. Trăind într-o casă ecologică, economisiți bani din costurile de funcționare.
Daca va fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare!
Feedback-ul dvs. ne ajută să ne îmbunătățim.
No Comments