Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
Centrul Internațional de Fotbal Xi'an, ZHA, China

Cele mai asteptate 10 cladiri din 2022

Cele mai asteptate 10 cladiri din 2022

Cele mai asteptate 10 cladiri din 2022, anul acesta promite să fie un an de premiere arhitecturale remarcabile. Multe proiecte care au fost întârziate din cauza pandemiei, se apropie de finalizare. Se remarcă faptul că eficiența energetică și durabilitatea clădirilor au devenit calități decisive. Fuziunea arhitecturii cu natura devine aproape o temă majoră – acoperișuri verzi, muzee cu mai multe niveluri cu terase, școli care se dizolvă în peisaj și chiar zgârie-nori care imită dealurile ne vor încânta.

1. Sediul DJI, Foster and Partners, China

Acest complex neobișnuit a fost proiectat de Foster and Partners pentru DJI Robotics în Shenzhen. Acesta este format din două turnuri din oțel cu grinzi care vor fi conectate printr-un pod curbat. Acesta este conceput pentru a prezenta cele mai recente tehnologii ale companiei.  DJI Robotics este lider în domeniul dronelor. Turnurile vor găzdui laboratoare, birouri și spații de expunere publică. Nivelul inferior va fi folosit ca showroom pentru lansări de produse și un „ring de luptă pentru roboți”.

Sediul DJI

 

2. Muzeul modern din Sydney, SANAA, Australia

Noua extindere a Muzeului de Artă Contemporană din Sydney, proiectată de SANAA, este o extensie a galeriei existente, cu vedere spre portul orașului. Este proiectată pentru a contrasta cu clădirile neoclasice existente din secolul al XIX-lea. Acest complex de sine stătător constă într-o serie de pavilioane dreptunghiulare care coboară dealul spre golful Wollumulu. Cele două clădiri sunt separate de o zonă numită grădina de artă. În total, orașul va primi 7.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, inclusiv două galerii cu tavane înalte de 5,5 metri. Un alt spațiu mare va fi amenajat în subteran: structura este construită deasupra unui rezervor de petrol din Al Doilea Război Mondial. Acest spațiu de artă subteran de 2.200 de metri pătrați va fi folosit pentru proiecte și spectacole la scară largă.

Muzeul modern din Sydney, SANAA, Australia

 

3. Centrul Zendai Himalaya, MAD Architects, China

Zona de 560.000 de metri pătrați din Nanjing, China, este un complex de clădiri mici, spații verzi și căi de acces amplasate printre clădiri înalte asemănătoare unor munți. Acest proiect realizat de MAD a fost prezentat la Bienala de la Veneția în 2014 – la vremea respectivă, ideea unui „sat printre zgârie-nori” părea utopică. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2022, turnurile înconjoară perimetrul complexului, în timp ce pasarelele volante curbe, podurile și coridoarele se întind dinspre cartierele comerciale spre piețe. Experimentul de a traversa naturalul și urbanul este exprimat prin abundența de iazuri, cascade și piscine incluse în planul general. Copacii și clădirile acoperite de verdeață însuflețesc formele futuriste generale ale acestui peisaj urban.

Centrul Zendai Himalaya, MAD Architects, China

 

4. Complexul Valley, MVRDV, Olanda

Complexul rezidențial și de birouri Valley, proiectat de MVRDV în cartierul financiar din Amsterdam, este aproape finalizat – trei clădiri înalte cu destinație mixtă, cu ferestre și balcoane proeminente. Acum așteaptă ca „stratul verde” de 13.000 de plante, arbori și arbuști dispuși pe margini să prindă contur, la timp pentru deschiderea din 2022. Complexul rezidențial are o suprafață de 75.000 de metri pătrați și dispune, pe lângă cele 200 de apartamente, de spații de birouri, magazine, restaurante și baruri. Pete Udolf, un renumit designer peisagist, este responsabil pentru amenajarea peisagistică a complexului. Toate plantele vor fi susținute de sisteme de udare automată și de o echipă de grădinari. Plantele, care nu sunt vizibile în prezent, se află în stadiul inițial de creștere și aclimatizare, iar în anii următori vor căpăta treptat aspectul lor final.

Complexul Valley, MVRDV, Olanda

 

5. Memorialul Minamisanriku 311, Kengo Kuma and Associates, Japonia

Memorialul și centrul de vizitare Minamisanriku 311, proiectat de Kengo Kuma, este dedicat victimelor cutremurului din Tohoku din 2011 și ale tsunami-ului care a urmat, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia. Clădirea va avea un înveliș de cedru și un acoperiș mare și proeminent îndreptat spre cer. Se va deschide în octombrie 2022, Memorialul Minamisanriku 311 este o unitate de 1.4000 mp proiectată de arhitectul japonez Kengo Kuma . Renumitul arhitect supraveghează și reconstrucția satului comercial adiacent Minami Sanriku. El a proiectat, de asemenea, noul pod Nakahashi, care va conecta parcul păcii de muzeul de peste râu.

Memorialul Minamisanriku 311, Kengo Kuma and Associates, Japonia

 

6. Fabrica emblematică San Pellegrino, BIG, Italia

Fabrica San Pellegrino, proiectată de BIG, a fost proiectată în urmă cu cinci ani în valea muntoasă din Italia. Aici va fi amplasat și sediul central al celebrei companii. Pentru a sublinia apropierea de arhitectura tradițională italiană, Bjarke Ingels a umplut proiectul cu arcade. Situl a înlocuit fabrica de îmbuteliere existentă, care se afla în orașul San Pellegrino-Terme din 1899. „Am sugerat să găsim inspirație în vechiul complex mai degrabă decât să impunem o nouă identitate. Ni s-a părut potrivit ca arhitectura, ca și apa minerală însăși, să pară a curge dintr-un izvor natural. Așa că am sugerat să nu divizeze clădirea într-o fațadă și o parte din spate, astfel încât să se poată crea o legătură de nezdruncinat între mediul de producție și cel de consum, de preparare și de savurare.

Fabrica emblematică San Pellegrino, BIG, Italia

 

7. Lanternen, Snøhetta și WERK Arkitekter, Danemarca
Lanternen este un centru public de sporturi acvatice nou, de dimensiuni relativ modeste, situat pe coasta din Esbjerg, în Danemarca. Proiectată de Snøhetta în colaborare cu WERK Arkitekter, clădirea se dorește a fi un omagiu adus tradiției artizanale a construcției de bărci. Caracteristica sa specială este o deschidere mare în fațadă care conduce vizitatorii spre apă. Pe o parte a clădirii a fost creată o scară mare care duce la o terasă la parter – această terasă va fi inima Lanternen, unde vizitatorii se pot antrena și de unde pot accesa cu ușurință sălile de club din perimetru. Cea de-a doua zonă-cheie, denumită „lounge”, va ocupa parterul. Aici vor fi amplasate facilitățile mai practice, inclusiv un atelier și un depozit. Accesul la apă se va face printr-o deschidere mare în fațadă – sportivii vor putea ieși cu bărci mici și canoe pe cont propriu.
Lanternen, Snøhetta și WERK Arkitekter, Danemarca

 

 

8. Centrul de Artele Spectacolului din Taipei, OMA

Taipei Performing Arts Center, proiectat de OMA, este unul dintre cele mai futuriste proiecte ale biroului. Acest nou punct de reper cultural are o suprafață totală de 59.000 de metri pătrați. Dezvoltarea sa a fost realizată împreună cu studioul de arhitectură Kris Yao | Artech și cu firma de inginerie Arup, pe un amplasament adiacent pieței Shilin, una dintre cele mai populare piețe de noapte din Taipei. Complexul este format din trei săli de spectacole care ies dintr-un cub de sticlă care se înalță deasupra solului. Volumul central este Globe Playhouse, o sală sferică cu 800 de locuri, a cărei formă este menită să semene simbolic cu o planetă. Toate zonele din culise sunt situate în cubul central, înconjurate de o promenadă circulară în formă de buclă: de aici se pot vedea infrastructura și instalațiile de producție ale teatrului, care în mod normal sunt ascunse vizitatorilor.

Centrul de Artele Spectacolului din Taipei, OMA

 

9. Școala Sundby, Henning Larsen Architects, Danemarca

Această școală primară proiectată de Henning Larsen Architects în colaborare cu SKALA Architects, ETN Architects, MOE, Autens și BO-HUS nu este neobișnuită doar ca formă. Ea va fi prima clădire din Danemarca care va primi eticheta ecologică nordică, certificatul oficial de sustenabilitate pentru regiune, care ia în considerare detalii precum consumul de energie și utilizarea materialelor. Aceasta dispune de un acoperiș pietonal și de interioare adaptabile. Școala este situată în municipalitatea Guldborgsunn din sudul Danemarcei și va fi cel mai mare proiect de construcție din zonă. Potrivit proiectanților, investiția în construcții durabile este o alegere politică conștientă. Școala cu două etaje este o structură în formă de C care se armonizează cu peisajul înconjurător. Acoperișul său este dispus în așa fel încât se îmbină treptat cu nivelul solului – ceea ce înseamnă că se poate merge pe el. Aceasta va fi accesibilă publicului în orice moment.

Școala Sundby, Henning Larsen Architects, Danemarca 

 

10. Centrul Internațional de Fotbal Xi’an, ZHA, China

Zaha Hadid Architects va finaliza Centrul Internațional de Fotbal Xi’an din Xi’an, China, în 2022. Complexul Xi’an International Football Centre din noul cartier Fengdong include un stadion de 60.000 de locuri pentru meciuri naționale și internaționale, antrenamente pentru academiile de tineret și diverse evenimente culturale și de divertisment. Stadionul este în curs de pregătire pentru Cupa Asiei la fotbal din 2023, care va avea loc în Xi’an, un oraș cu 9 milioane de locuitori și două cluburi de fotbal profesionist. Instalația a fost proiectată pentru a oferi condiții optime pentru meciuri și pentru a o utiliza cât mai bine după turneu. Fațadele deschise ale stadionului sunt integrate în rețeaua urbană a cartierului de afaceri Fengdong. Terase umbrite cu vedere la oraș și la Muntele Qing, spații publice, zone de relaxare și puncte de vânzare de produse alimentare sunt disponibile pentru toți rezidenții pe tot parcursul zilei.

Centrul Internațional de Fotbal Xi'an, ZHA, China

 

Daca va fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare!

Facebook

Instagram

Feedback-ul dvs. ne ajută să ne îmbunătățim.

No Comments

Post a Comment