Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
Muzee virtuale

12 muzee virtuale pe care le puteți vizita de acasa

12 muzee virtuale pe care le puteți vizita de acasa

Arhivele virtuale nu sunt convenabile doar pentru vizitatori, ci și pentru muzee, permițându-le să păstreze și să expună exponate care sunt prea fragile pentru sălile de expoziție. Iată 12 muzee virtuale pe care le puteți vizita de acasa. În această perioadă, majoritatea instituțiilor culturale au fost închise pentru public, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână acasă. Cu toate acestea, putem încerca să privim partea bună a lucrurilor: până la trecerea pandemiei, putem citi cărți care zac de mult timp pe noptieră, putem viziona filmele preferate, poate sau putem vizita muzee – virtual, desigur.

 

1. MUZEU BRITANIC, LONDRA

Din 1753, adăpostește artefacte importante și capodopere de artă din întreaga lume, de la statui egiptene antice la gravuri de Hirst. Din colecția principală a muzeului, care numără peste opt milioane de obiecte, 3,5 milioane se află în arhiva digitalizată. Aceasta este completată în mod regulat. Înregistrarea gratuită a unui cont vă permite să încărcați imagini de înaltă rezoluție. Unele obiecte 3D sunt disponibile pentru a fi vizualizate într-un browser sau în realitate virtuală. Exponatele pot fi căutate după data creației, țară, tehnică, stil și materiale.

MUZEU BRITANIC

MUZEU BRITANIC

 

2. LOUVRE, PARIS

Este aproape imposibil să te deplasezi într-o singură zi. Ceea ce nu reușești să vezi, poți încerca să găsești online. Dintre cele 300.000 de exponate, 35.000 au fost digitalizate, inclusiv evidenta și faimoasa Gioconda, Venus din Milos, Nica din Samothrace, bijuteriile monarhilor francezi și multe altele. Este posibil să găsiți obiectul dorit nu numai după nume și tip, ci și după numărul camerei. Mai multe linkuri separate de pe pagina virtuală a muzeului sunt dedicate artiștilor renascentiști și colecției de icoane rusești.

LOUVRE

LOUVRE

 

3. MUZEUL PRADO, MADRID

Are o colecție de artă la fel de importantă, inclusiv lucrări de Velázquez, Bosch, Goya și El Greco. Dintre cele 30.000 de exponate ale muzeului, peste 11.000 sunt accesibile virtual. Colecțiile de capodopere ale picturii spaniole pot fi vizionate la rezoluție înaltă. Pot fi căutate în funcție de perioada de creație, temă, autor, școală, tehnică și materiale. Iconografia este prezentată într-o categorie separată. Sunt pregătite scurte prelegeri cu subtitrare în limba engleză despre fiecare expoziție online. Cele mai faimoase lucrări ale muzeului sunt incluse în selecția „Capodopere”.

MUZEUL PRADO

MUZEUL PRADO

 

4. MUZEUL VICTORIA ȘI ALBERT, LONDRA

Acest muzeu este visul multor designeri, creatori de modă și artiști de a-și expune lucrările. Colecția sa de artă și artizanat, pictură, sculptură, modă și design este considerată cea mai mare din lume. Exponatele acoperă aproape 3.000 de ani și aproape toate colțurile planetei. Colecția vastă a muzeului este în prezent în curs de digitalizare, dar puteți vedea deja peste 500.000 de obiecte fotografiate. Cu ajutorul unei hărți interactive, puteți căuta după autor, tehnică și prezența unui exponat în săli.

MUZEUL VICTORIA ȘI ALBERT

MUZEUL VICTORIA ȘI ALBERT

 

5. MUZEUL DE ARTĂ MODERNĂ, NEW YORK (MOMA)

În Manhattan se află unul dintre primele spații de renume pentru expoziții de artă contemporană. Din punct de vedere al numărului de vizitatori, MoMA se numără printre primele trei din State și printre primele 20 de muzee de artă din lume. Colecția sa conține peste 200.000 de lucrări realizate de 10.000 de artiști, printre care Dansul lui Matisse, Noaptea înstelată a lui Van Gogh și Țăranii adormiți a lui Picasso. În prezent, există aproximativ 65.000 de tablouri digitizate online (din 1850 până în prezent).

MOMA

MOMA

 

6. MUZEUL KUNSTHISTORISCHES, VIENA

În 2016, tezaurul dinastiei Habsburgilor a sărbătorit 125 de ani de la înființare. Ca un cadou pentru vizitatorii săi, muzeul a digitalizat aproximativ 11.000 de exponate, de la relicve egiptene la capodopere renascentiste și clasiciste. Fiecare tușă a lui Bosch, Jan van Eyck, Pieter și Jan Brueghel și Rafael Santi poate fi vizualizată în detaliu. Imaginile sunt ușor de localizat, de postat pe rețelele de socializare și de creat propriile compilații.

MUZEUL KUNSTHISTORISCHES

MUZEUL KUNSTHISTORISCHES

 

7. GALERIA UFFIZI, FOLORENTA

Unul dintre cele mai vechi muzee din Europa a adăugat recent o colecție virtuală. Conducerea acestuia a anunțat că, până în 2020, vor fi digitalizate toate cele 1.250 de exponate din Grecia Antică și Roma Antică. Între timp, peste 300 de piese de pictură și sculptură, artefacte rare și ceramică sunt disponibile gratuit.

GALERIA UFFIZI

GALERIA UFFIZI

 

8. MUZEUL NAȚIONAL, TOKYO

Pentru iubitorii de artă orientală, muzeul oferă o colecție digitizată de peste 500 de lucrări ale unor artiști chinezi, japonezi și coreeni. Imaginile sunt de o calitate superbă și nu-și pierd claritatea atunci când sunt mărite de mai multe ori, permițând observarea fiecărui detaliu. În schimb, nu există descrieri și nici un instrument de căutare; grupurile de obiecte pot fi răsfoite în funcție de țară, perioadă sau tip de artă.

MUZEUL NAȚIONAL TOKYO

MUZEUL NAȚIONAL TOKYO

 

9. RIJKS MUSEUM, AMSTERDAM

Celebrul Muzeu de Artă din Amsterdam deține 200.000 de capodopere de pictură, sculptură, fotografie și artefacte arheologice. Se află în topul celor mai vizitate 20 de muzee din lume. Cu ajutorul Google Arts & Culture, aproape toate exponatele din colecția principală sunt accesibile gratuit. Principala mândrie a Rijksmuseum sunt picturile școlii olandeze din secolul al XVII-lea. Versiunea digitală include cinci noi expoziții ale bijutierului Jan Lutme, ale pictorilor Sten, Vermeer, Rembrandt și ale picturii sale monumentale Rondul de noapte.

RIJKS MUSEUM

RIJKS MUSEUM

 

10. MUZEUL DE ARTĂ, LOS ANGELES (LACMA)

Cel mai mare muzeu de artă din vestul Statelor Unite, cu 140.000 de exponate de artă plastică și aplicată din antichitate până în prezent. Colecțiile culturale asiatice, islamice și latino-americane ocupă un loc aparte. Un total de 80.000 de lucrări din 15 colecții tematice pot fi vizionate pe site-ul muzeului. 20.000 de imagini sunt disponibile pentru descărcare gratuită. Printre acestea se numără exemple rare de ceramică grecească antică, tendințe ale modei din secolul XX, picturi spaniole coloniale și fotografii scandaloase de la începutul anilor 1990. Însă imaginile sunt greu de vizualizat în detaliu din cauza lipsei unei funcții de zoom.

LACMA

LACMA

 

11. MUZEUL ERMITAJ, SANKT PETERSBURG

Cele cinci clădiri ale sale adăpostesc peste trei milioane de opere de artă, inclusiv lucrări ale unor maeștri renumiți din Rusia, Olanda, Franța și Italia. Ermitajul se numără printre liderii în ceea ce privește amploarea digitizării colecțiilor sale. Arhiva sa virtuală este împărțită în mod convenabil pe teme; există posibilitatea de a crea propria colecție și de a examina selecțiile altor utilizatori. Butonul „In Focus” vă permite să studiați în detaliu exponatele și să accesați videoclipuri și comentarii detaliate.

Ermitaj

Ermitaj

 

12. MUZEUL REGAL ONTARIO

A fost numit cel mai bun muzeu din partea de nord a continentului american. Muzeul are aproape șase milioane de obiecte din toate domeniile istoriei, culturii, artei și designului. Până în prezent, doar 10.171 de obiecte au fost digitizate, dar planul este de a adăuga alte 70.000 de obiecte în baza de date online până în 2022. Unele obiecte din colecția virtuală nu mai sunt expuse la muzeu.

MUZEUL REGAL ONTARIO

MUZEUL REGAL ONTARIO

 

Daca va fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! 

Feedback-ul dvs. ne ajută să ne îmbunătățim.

 

1 Comment

Post a Comment