Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
Covor PVC omogen

Covor PVC omogen

Cea mai populară pardoseală este covorul PVC. Acesta există de peste o sută de ani și se îmbunătățește în fiecare an. Covorul PVC a parcurs un drum lung – de la o țesătură gudronată la o pardoseală rezistentă la stresul casnic și industrial. Durata sa medie de viață este de cel puțin 10-15 ani. Covor PVC omogen și unde este folosit?

Covor PVC omogen?

Își primește numele de la faptul că structura sa este uniformă pe toată grosimea sa. Nu are straturi, ca covorul PVC eterogen, astfel încât modelul este uniform și nu poate fi șters. Acesta este motivul pentru care este deosebit de solicitat în camerele de joacă pentru copii, spitale, școli și alte zone în care podelele sunt supuse unor sarcini de abraziune ridicate.

În ceea ce privește performanța, se poate spune că acest tip de covor PVC omogen este atemporal. Covorul PVC omogen nu-și pierde aspectul, reducerea grosimii în anumite zone (împingerea prin picioare de mobilier, abraziunea în apropierea ușilor etc.) poate fi ușor corectată prin extinderea linoleumului chiar și acasă.

Important este faptul că nu există îmbinări între panouri, deoarece pardoseala este sudată împreună cu ajutorul unei mașini speciale de sudură pentru covor PVC omogen. Acest lucru împiedică pătrunderea murdăriei și a resturilor între îmbinări și formarea de umflături și cute.

Caracteristici

Covorul PVC omogen este format din:

 • PVC (clorură de polivinil);
 • plastifianți pentru a-i conferi o elasticitate și o elasticitate deosebită;
 • dolomită (un mineral care nu numai că mărește semnificativ caracteristicile de rezistență la foc ale acoperirii, dar are și un efect distructiv asupra insectelor chitinoase);
 • cretă și var;
 • nisip de cuarț (pentru a face acoperirea rezistentă la abraziune și la atacuri chimice, precum și pentru a conferi o nuanță mai moale).

Pentru a conferi pardoselii o durabilitate și mai mare, se aplică un strat de poliuretan și poliacrilic deasupra. Acesta este singurul strat care nu este încorporat în structura PVC-ului, așa că are tendința de a se șterge. Pentru a-l restaura, se folosesc compuși cu destinație specială.

Există, de asemenea, PVC natural omogen, care este fabricat din iută, ulei de in, rășină și făină de lemn. Acest linoleum este alcătuit din 99% materiale naturale.

Particularitatea materialului din care este alcătuit acest strat de acoperire este că acesta poate fi recondiționat în timpul utilizării. Acest lucru se face cu ajutorul unui polizor.

Prin ce se deosebește de covorul PVC eterogen?

Diferența dintre covorul PVC omogen și covorul PVC eterogen constă în modul în care este fabricat parchetul:

 • Principala diferență este că covorul PVC omogen are 1 strat, în timp ce covorul PVC eterogen este format din 4-5 straturi;
 • covorul PVC omogen are un model pe toată grosimea sa, în timp ce covorul PVC eterogen are un model pe stratul de colorare;
 • Durata de viață a unui material omogen este de cel puțin 25 de ani, iar a unui material eterogen de 10-15 ani;
 • acoperirea omogenă este complet rezistentă la foc datorită prezenței nisipului de cuarț și a dolomitei în structură, în timp ce acoperirea eterogenă se topește atunci când este expusă la foc;
 • covorul PVC omogen nu poate avea o lățime mai mare de 2 metri; covorul PVC eterogen poate avea o lățime de până la 5 metri;
 • covorul PVC omogen nu trebuie să fie rulat prea strâns;
 • Un strat unic de acoperire este mai ușor de tăiat și mai ușor de creat modele complexe, inclusiv modele mozaic. O acoperire multistrat face posibilă crearea de combinații din piese mari.

Instalare covor PVC

Cea mai importantă parte a instalării covorului PVC omogen este nivelarea podelei. Acesta este foarte sensibil la o suprafață plană, este atât de moale și maleabil încât umple foarte bine toate golurile din podea. Desigur, performanța sa nu va fi redusă semnificativ, dar aspectul estetic va avea de suferit. Cea mai mică neregularitate va fi vizibilă pe o astfel de podea.

Covorul PVC omogen este așezat pe adeziv. Consumul de adeziv depinde de substrat – dacă acesta absoarbe bine lichidele, va fi nevoie de cel puțin 1 litru de adeziv la 4 metri pătrați de cameră. În cazul în care substratul nu este la fel de absorbant, 1 litru la 6 metri pătrați.

Mai întâi este supus acelorași etape ca și PVC-ul convențional: este lăsat să se înmoaie în forma sa rulată timp de o zi, apoi la fel de mult timp în forma sa desfăcută. Marginile linoleumului sunt tăiate lângă perete sau înfășurate pe acesta. Substraturile de perete sunt utilizate în unitățile de învățământ pentru ca copiii să nu murdărească partea inferioară a peretelui. Pentru acest tip de instalare se folosește o plintă de canelură. Aceasta are o rampă înclinată la baza peretelui care împiedică presarea PVC-ului. Plinta, care ține parchetul la marginea sa, este fixată pe perete la o înălțime de până la 10-15 cm.

În cazul în care podeaua nu este înfășurată pe pereți, se taie la o distanță de 0,5 cm de la îmbinarea dintre perete și podea. Dacă, din anumite motive, nu este posibilă îndepărtarea plintei, linoleumul se așează la îmbinarea cu plinta.

Dacă puneți covor PVC la domiciliu într-o cameră mică și nu va avea nici o articulație, puteți utiliza bandă dublu-adezivă pentru a o menține în poziție.

Aplicați adezivul la domiciliu cu o spatula dințată sub marginile linoleumului, care sunt îndoite la jumătate din lățimea linoleumului. După ce o parte a linoleumului a fost lipită și bulele de aer s-au dispersat din centru spre margini, se lipește a doua parte a linoleumului.

Deoarece linoleum omogen are o lățime maximă de 2 metri, rosturile sunt inevitabile. Este necesară o suprapunere de 2-3 cm pe prima țesătură pentru o îmbinare perfectă. Îmbinările sunt lipite suplimentar cu sudură la rece sau (în unitățile comerciale) sigilate cu sudură la cald.

După ce ați pus-o, asigurați-vă că bateți întreaga suprafață a podelei cu un ciocan. Dacă există un sunet înfundat în orice punct, înseamnă că acolo s-a acumulat aer. Acesta poate fi îndepărtat prin stoarcerea lui spre margine (îmbinarea) sau prin străpungerea cu o suliță.

La rosturi nu se lucrează decât după două zile de la instalare. Folosiți un cuțit de construcții și o riglă pentru a tăia marginea linoleumului. Dacă nu este posibil să tăiați două panouri în același timp, tăiați cel de-al doilea panou exact de-a lungul liniei lăsate de cuțit.

Se fixează îmbinarea cu bandă adezivă și se rulează ferm cu o rolă de cauciuc pentru a vă asigura că nu există bule de aer. Tăiați banda în zona îmbinării cu un cuțit circular, introduceți acul tubului de sudură la rece adânc în cusătură și deplasați-l de-a lungul acesteia, presând ușor adezivul. Un indicator că procedați corect este un strat de sudură de 5 mm lățime pe suprafața benzii de mascare. Acest lucru înseamnă că în cusătură este prezentă cantitatea potrivită de adeziv. Banda se îndepărtează la un unghi ascuțit după 30 de minute.

Sudarea la cald se face cu un aparat și un cablu special. Pentru a face acest lucru, distanța dintre lamele trebuie să fie astfel încât cordonul de sudură să poată trece pe acolo. După ce cordonul a fost instalat, partea sa proeminentă este tăiată cu un cuțit, iar suprafața este încălzită cu ajutorul mașinii. Îmbinarea devine invizibilă.

Exemple și opțiuni

Covor PVC omogen este o modalitate excelentă de a crea un model frumos pe podea. Dacă puteți calcula singur cantitatea de material de care aveți nevoie, este minunat, dar dacă nu, întrebați un designer sau folosiți un calculator. Acesta va calcula câți metri pătrați de diferite culori veți avea nevoie.

Puteți alege un model mai simplu de așezat, dar nu mai puțin atrăgător pentru ochi. De exemplu, cercurile contrastante de pe podea, în centrul cărora este plasat postul de lucru al angajatului, pot fi o modalitate excelentă de a delimita biroul.

Poți să pui un model frumos în centrul camerei și să lași restul spațiului simplu. Acest lucru va da imediat camerei un farmec aparte, dar nu necesită prea mult efort pentru a așeza modelul.

Este chiar mai ușor să creați un model de tablă de șah pe podea din pătrate de culori diferite. Este eficient și accesibil, chiar și acasă.

No Comments

Post a Comment