Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
Cum se calculează dimensiunile și modelele de scări

Cum se calculează dimensiunile și modelele de scări

Cum se calculează dimensiunile și modelele de scări? Aceasta poate fi o întrebare simplă și este posibil să știți răspunsul, dar este întotdeauna util să vă amintiți câteva calcule elementare pentru a ajuta la optimizarea procesului de proiectare.

După cum știm, o scară este formată, în principiu, dintr-o serie de trepte, care la rândul lor sunt formate dintr-o treaptă (partea orizontală în care va sta piciorul) și un călcâi (partea verticală). Fiecare scară poate varia în ceea ce privește designul său, dar ar trebui să aibă, de asemenea, una sau mai multe platforme, balustrade și, uneori, un mic pervaz care iese din treaptă peste treapta inferioară, permițând creșterea dimensiunii sale fără a adăuga centimetri la dimensiunile totale ale scării.

Consultați formula eficientă dezvoltată de arhitectul francez Francois Blondel, care vă ajută să determinați dimensiunile potrivite pentru o scară confortabilă și eficientă în funcție de utilizarea acesteia.

2 trepte + 1 treaptă = 63-65 cm

Spațiul necesar pentru a obține aceste dimensiuni optime nu este întotdeauna disponibil, dar este recomandabil să vă apropiați cât mai mult de ele.

Exemplu schematic de scară abruptă și cu intrare joasă

(2 x 21) + (1 x 21) = 63 cm

Exemplu schematic al unei scări optime

(2 х 18) + (1 х 28) = 64 см

Exemplu schematic al unei scări libere, de preferință pentru utilizare în aer liber

(2 х 13) + (1 х 39) = 65 см

Calcul aproximativ pentru o scară de 2,60 metri înălțime

1. Calculați numărul de etape necesare

Având în vedere o înălțime ideală a treptelor de 18 cm, înălțimea spațiului se împarte la înălțimea fiecărei trepte. Rezultatul trebuie întotdeauna rotunjit în sus:

260/18 = 14.44 = 15 pași

2. Calculați înălțimea fiecărei trepte

Înălțimea spațiului este împărțită la numărul de trepte pe care tocmai le-am obținut:

260/15 = 17,33 cm înălțime pentru fiecare bandă de rulare

3. Calculați lățimea benzii de rulare

Se aplică formula lui Blondel:

(2 x 17,33 cm) + (1 x banda de rulare) = 64

Dimensiunea fiecărei trepte este de 29,34 cm.

Scara rezultată va avea 15 trepte cu o treaptă de 29,34 cm și un pas de 17,33 cm.

Întrebări frecvente cu privire la „Cum se calculează dimensiunile și modelele scărilor”

Cum se determină lățimea unei scări?

În funcție de utilizare și de reglementările locale, se recomandă o lățime minimă de 80 cm pentru scările din casele unifamiliale și mai mult de 1,00 m în clădirile publice, ținând cont de numărul preliminar de persoane care le vor utiliza. Pentru un calcul mai precis, ar trebui să se utilizeze reglementările tehnice.

După câte etape ar trebui să se adauge solul intermediar?

În mod ideal, o scară nu ar trebui să aibă mai mult de 15 trepte la rând. După 15 trepte ar trebui să se prevadă un palier. Se recomandă ca acesta să aibă o lungime de cel puțin 3 trepte.

Care este înălțimea ideală între scări și tavan?

Înălțimea dintre trepte și tavan trebuie să fie de cel puțin 2,15 metri. Potrivit lui Ernst Neufert, puteți obține un minim de 2,00 metri. Înălțimea balustradei poate varia între 80 și 90 cm de la fiecare treaptă.

Cum pot schimba proporțiile dintre banda de rulare și talpă?

Scările pot veni într-o varietate de forme și configurații, dar relația dintre trepte și contratrepte ar trebui să rămână aceeași pe tot parcursul traseului său, pentru a nu cauza dezechilibru pentru o persoană care este deja obișnuită să urce sau să coboare scările într-un anumit mod.

Această formulă vă va ajuta să vă proiectați scara corect. Cu toate acestea, atunci când efectuați calculele, trebuie să țineți cont întotdeauna de specificul fiecărui proiect, precum și de reglementările locale din zona în care este situat proiectul.

No Comments

Post a Comment