Interior design și psihologie
Cum ne influențează mediul înconjurător emoțiile noastre, interior design și psihologie.
Pentru o lungă perioadă de timp, designerii de interior și clienții s-au concentrat doar asupra caracterului practic, funcționalității și esteticii. Rezultatul a fost un spațiu în care este confortabil să trăiești și care le place proprietarilor.
În ultimii ani, designul apartamentelor și al caselor a ținut cont din ce în ce mai mult de aspectul psihologic și de individualitatea clientului. Interiorul este „ajustat” la caracterul proprietarului, nu ar trebui să fie confortabil doar pentru a sta acasă, a se relaxa, a găti sau a primi oaspeți, ci mediul ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra stării de spirit, atitudinii mentale, gândurilor și sentimentelor.
Două abordări: stimularea și armonizarea
Există două abordări pentru a crea un interior care să țină cont de psihologia și caracterul proprietarului:
- armonizarea
- stimularea.
Abordarea armonizatoare presupune crearea unui mediu care să fie adecvat personalității și psihotipului clientului. Astfel, unui melancolic, flegmatic și introvertit îi va plăcea situația în tonuri calme și mute, mobilier tradițional închis, amenajare clasică. Extrovertiții, sangvinii și colericii se vor simți bine în locuințe spațioase, luminoase, cu accente luminoase și vesele, apartamente cu o dispunere liberă și mobilier compact.
Abordarea stimulativă înseamnă amenajarea spațiului de locuit cu scopul de a schimba în mod pozitiv personalitatea proprietarului. Un designer și un psiholog sunt implicați în crearea interiorului, introducând schimbările într-un mod măsurat, cu mobilier nou, nuanțe revigorante sau liniștitoare și diferite scenarii de iluminat.
Culori
Paleta de culori a camerei în care ne petrecem cea mai mare parte a zilei ne afectează starea de spirit, modul de gândire și chiar sănătatea. Nu alegeți o nuanță pentru pereți și mobilier doar pentru că este culoarea dvs. preferată. O cameră de liliac sau roșu aprins se va simți în cele din urmă inconfortabil, iar o cameră întunecată va fi melancolică sau chiar deprimantă.
Albul este asociat cu puritatea, energizează, dă un sentiment de pace și de spațialitate și îmbunătățește vizual spațiul. Este ideal ca bază și poate fi combinat cu ușurință cu toate nuanțele.
Verdele este culoarea vieții, a sănătății, este liniștitoare, simbolizează armonia. Roșul este agresiv, stimulează pofta de mâncare, poate provoca anxietate.
Rozul stins poate însemna confortabil, ospitalier. Galbenul este însorit, luminos, vesel și îți dă optimism și energie.
Albastrul și bleumarinul sunt liniștitoare și te ajută să fii productiv.
Maroul este asociat cu prosperitatea și fiabilitatea, în timp ce liliacul și violetul sunt pline de misticism și se adresează visătorului, personalității neconvenționale și contradictorii.
Cel mai simplu mod de a amesteca diferite nuanțe este regula 60-30-10, în care o mare parte este ocupată de un fundal calm, de bază, partea de mijloc este ocupată de culorile mobilierului, iar o parte mai mică de accesorii și textile.
Planificare
Apartamentele independente, spațioase, cu un minim de mobilier, sunt ideale pentru extrovertiți, tineri, persoane singure și cupluri fără copii. Acest mediu este potrivit pentru petreceri zgomotoase, întâlniri prietenoase. O amenajare clasică, cu zone private, mobilier tradițional, solid, multe textile confortabile, accesorii și suveniruri vor încălzi spiritele persoanelor înclinate spre timp liniștit și singurătate.
Aranjament mobilier
Chiar și persoanele care iubesc intimitatea au nevoie de spațiu pentru a trăi, astfel încât camerele nu ar trebui să fie înghesuite, inconfortabile și opresive. În dormitor, în camera de zi și în bucătărie, trebuie să lăsați „spațiu pentru a trăi” prin aranjarea mobilierului astfel încât să nu vă loviți de colțuri ascuțite, să nu vă zbateți între mese și canapele sau să nu vă împiedicați de picioarele scaunelor și meselor.
Simetrie și asimetrie
De cele mai multe ori, designerii folosesc principiul simetriei sau al asimetriei atunci când amenajează spațiile de locuit. Creierul nostru are nevoie de armonie și de echilibru, astfel încât multor oameni le plac interioarele simetrice. Acestea pot fi mesele laterale împerecheate lângă pat în dormitor, două aplice identice deasupra canapelei, fotolii lângă măsuța de cafea.
Camera nu trebuie neapărat să fie formată din obiecte duplicate, uneori este suficient să alegeți un punct focal: o masă, o canapea. Compoziția se construiește apoi în jurul acestui centru. Canapeaua dintr-o parte a încăperii este echilibrată de o comodă sau de un dulap la capătul opus, conform principiului „echilibrului în oglindă”. Asimetria este mai interesantă și stimulează imaginația. Centrul compoziției poate fi mutat într-un colț al încăperii, iar obiectele din jur pot avea culori și forme diferite.
Mirosuri, forme, iluminare
Aromele confortabile și primitoare care evocă un sentiment de siguranță formează o atmosferă confortabilă de casă. Unii preferă cafeaua, alții scorțișoara și produsele proaspăt coapte, alții notele de citrice sau ierburile proaspete (mentă, rozmarin, parfumuri florale). Contururile rectangulare și pătrate ale încăperilor, ale ușilor, ferestrelor, dulapurilor și comodei trebuie să fie echilibrate de mobilier moale, cu forme netede, perne rotunde, scaune ovale. Unghiurile ascuțite și drepte creează atmosfera de lucru, iar contururile rotunjite favorizează relaxarea. Lumina blândă și difuză este aleasă pentru zonele de odihnă, dormitoare, iluminat de seară, lumina puternică pentru trezirea de dimineață, muncă, gătit și treburile casnice.
Elemente naturale
Elementele naturale aduc armonie interioarelor, și nu este vorba doar de scaune din răchită, covoare din pânză de sac și podele din lemn. Plantele de apartament purifică aerul și relaxează, decorând în același timp apartamentul, făcându-l mai confortabil și amintind de zilele de vară, de soare și de vacanțe. Din același motiv, multor oameni le plac o varietate de acvarii cu iluminare frumoasă, pietricele pe fund, pești și alge ondulate. Este ca și cum ai medita, este calmant și dă gândurilor tale o direcție pozitivă.
Simplitate și lucruri neobișnuite
Psihologii vă sfătuiesc să vă decorați spațiul în funcție de preferințele personale. Păstrați formele și suprafețele simple, dar dacă vă place mobilierul antic și lucrurile cu un pic de istorie, acestea ar trebui să fie prezente în casa dvs. Obiectele din jur ar trebui să încălzească sufletul și să evoce sentimente și asociații. Pentru unii, ar putea fi un obiect de artă la modă, un tablou al unui artist necunoscut, o vază pictată, în timp ce alții nu se pot despărți de comoda bunicii, de mașina de cusut sau de colecția de timbre.
Tehnicile psihologice în designul interior au ca scop crearea unui spațiu armonios, confortabil, cu un caracter individual. Depinde de dumneavoastră să decideți care ar trebui să fie casa visurilor dumneavoastră. Ascultați-vă și modelați mediul înconjurător cu mobilierul, culorile, mirosurile și obiectele dumneavoastră preferate.
- STILUL SCANDINAV SE RETRAGE ÎN FUNDAL. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE?
- Principalele anti-trenduri ale anului 2023. Ce soluții de interior și-au pierdut relevanța în acest an
- Combinații ceramice: cum să combinați diferite culori și texturi pentru un interior armonios
- Cum să decorezi dormitorul – sfaturile noastre de top
- Design interior Kelly Hoppen
No Comments