Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
parchet lacuit sau uleiat

Parchet lăcuit sau uleiat?

Sănătate și stabilitate în picioare! Parchet lăcuit sau uleiat?

Recent am avut o discuție cu niște prieteni despre parchet lăcuit sau uleiat . Părerile erau diferite. La cumpărarea parchetului, alegerea între „Parchetul lacuit” și „Parchetul uleiat” capătă aspectul unei BĂTĂLII a binelui și a răului!

Haideți să o rezolvăm. Pentru a face acest lucru, să răspundem la câteva întrebări.

Există o diferență vizuală intre parchet lăcuit sau uleiat ?

Răspunsul este NU!

O placă lăcuită nu arată diferit de o placă uleiată. Acesta este un fapt 100% adevărat!

Puteți simți o diferență tactilă între parchet lăcuit sau uleiat?

Răspunsul este DA!

Diferența dintre lac și ulei este tactilă. Este la senzația de contact cu suprafața lemnului.

Un sfat! Întotdeauna atingeți, mângâiați suprafața înainte de a cumpăra o pardoseala. Sau, mai bine, nu fiți timid și puneți piciorul pe mostră, mergeți peste ea! Amintiți-vă că atunci când cumpărați o planșă, cumpărați senzația, emoția, zbuciumul pe care îl veți avea în fiecare zi de la parchet.

Podelele uleiate au un aspect mai natural?

Răspunsul este NU!

Dacă luați o placă de același tip, aceasta va avea exact același aspect autentic atât sub lac, cât și sub ulei.

Prelucrarea suplimentară a lemnului, cum ar fi perierea, poate spori „efectul de lemn natural”. În timpul producerii unei astfel de planșe, aceasta este periat cu o perie tare, astfel încât fibrele moi să fie pieptănate, iar lemnul să fie sculptat în relief, să aibă textură și să fie plăcut la atingere.

De asemenea, „naturalețea” unui parchet poate fi sporită de „OPTICA” parchetului.

În anii ’90, lacurile erau exclusiv lucioase. Cu timpul, moda acestor lacuri a dispărut. Deși, chiar și acum, 20% dintre clienți preferă lacurile lucioase. Și, apropo, nu numai lacurile pot fi lucioase, ci și uleiul.

Naturale, mai proaspete și mai nobile, finisajele cu lac semi-mat sau cu ulei arată cu siguranță mai bine. Ele dau lemnului o strălucire și un rafinament deosebit. Un astfel de finisaj conferă suprafeței podelei mai puțină strălucire și păstrează frumusețea naturală a lemnului netratat.

Pardoseala uleiata este mai calda la atingere?

Răspunsul este DA!

Uleiul nu este un strat de acoperire care să formeze o peliculă. Moleculele sale par să pătrundă în porii lemnului, impregnându-l și neformând efectul de peliculă pe care îl simțim pe o placă lăcuită. Din acest motiv, pardoselile unse cu ulei sunt mai calde și mai plăcute la atingere.

Va exista o diferență între parchet lăcuit sau uleiat?

Răspunsul este DA!

Și acesta, sincer, este principalul avantaj al uleiului ca strat de acoperire față de lac. Motivul este din nou faptul că uleiul nu formează o peliculă pe suprafață, spre deosebire de lac. Prin urmare, restaurarea nu necesită șlefuirea întregii suprafețe de podea. Acoperirea poate fi reparată local. Și, de asemenea, într-un timp scurt și chiar de unul singur! Acest lucru este deosebit de important în apartamentele cu animale de companie.

O pardoseală lăcuită nu poate fi renovată în acest mod. Pentru a o renova, trebuie să renovați întreaga suprafață a podelei. Și trebuie să apelați la tehnicieni specializați în parchet.

Podelele cu ulei sunt mai practice. Sunt mai puțin susceptibile de a prezenta zgârieturi, praf și amprente?

Răspunsul este NU!

Toate sistemele de lac și ulei de la producătorii europeni de top sunt indreptate catre protejarea împotriva uzurii și a zgârieturilor. DAR! Iată care este nuanța. Dacă apar mici zgârieturi în timp, în timpul funcționării, acestea vor fi abia perceptibile sub un finisaj mat, dar sub un finisaj lucios vor părea vizual mai strălucitoare.

Podelele lăcuite sunt mai ușor de întreținut.

Răspunsul este NU!

Atât uleiul, cât și lacul creează o suprafață antistatică, cu atingere caldă, nu se electrolizează și nu atrag praful. Oricare dintre cele două straturi este extrem de rezistent la uzură și la întreținere fără probleme. Asta, bineînțeles, sub rezerva întreținerii regulate cu produsele potrivite pentru parchet!

Parchet lăcuit sau uleiat?

Parchet lăcuit

Avantaje:

Podelele lăcuite sunt mai ușor de întreținut, nu trebuie frecate, ci doar șterse cu o cârpă umedă sau aspirate. Cu toate acestea, proprietarii deosebit de nerăbdători pot folosi produse speciale pentru o îngrijire suplimentară regulată – „polish-uri” (lustruiri), care sunt bune pentru reînnoirea aspectului lacului.

Dezavantaje:

Nu se calcă pe lemn, ci pe lac. Chiar dacă este pe bază de apă (ceea ce trebuie să verificați, pentru că s-ar putea să nu fie pe bază de apă), dar… Nu mergeți pe lemn, ci pe lac.

Când este timpul să renovezi o podea lăcuită, trebuie să faci o mulțime de muncă. Trebuie să răzuiești, să șlefuiești, să vopsești, să dai cu lac…

Poți să faci totul singur? Nu?

Atunci pregătește-ți banii. Ei bine, la revedere, Brush…

Brushing, în cazul în care cineva nu știe, este o textură de lemn în relief.

Parchet uleiat

Avantaje:

Parchetul uleiat este mai ușor de reparat decât parchetul lăcuit. Nu trebuie răzuit în întregime, ci poate fi reparat local: pe acele fâșii unde există deteriorări. Micile zgârieturi pot fi mascate cu ulei de măsline obișnuit. Pentru elementele mai problematice se folosește un ulei special (se usucă 8-20 de ore). Vopsirea-brushing nu va avea mult de suferit din cauza reparației.

Senzația de lemn natural sub picioarele goale este o plăcere. Instalează un astfel de parchet și vei uita de papuci, îți spun eu.

Dezavantaje:

Aveți nevoie de detergenți speciali pentru curățarea pardoselilor din lemn unse cu ulei. Nu se pot folosi detergenți universali; aceștia pur și simplu spală murdăria împreună cu uleiul.

Aproximativ in fiecare an, haina trebuie reînnoită. Acest lucru necesită un produs care curăță lemnul și reface în același timp impregnarea cu ulei. Pe scurt, mai multe costuri, mai multe cheltuieli…

No Comments

Post a Comment