Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
pardoseala vinilica

Pardoseală din vinil. PVC, LVT, SPC? Ce zici de Multilayer?

În ultimii ani, pardoseala din vinil a devenit foarte populară.

Acest termen larg include un grup de acoperitoare de podea relativ tinere.

Grupul de acoperire este încă în curs de dezvoltare, poate că în 2-3 ani clasificarea se va schimba din nou.

Pardoseală din vinil

În acest articol – vom încerca să oferim o clasificare profesională.

Există mai multe denumiri pentru același produs, ceea ce provoacă confuzie finală și derutează clientul. Clientul compară pardoseala, nu în funcție de caracteristicile tehnice, ci în funcție de legendele comercianților.

La început, am dori să oferim o clasificare profesională pentru pardoseala din vinil.

  • Modularul este un tip de pardoseală alcătuit din lamele individuale. Este așezat pe pardoseală prin lipirea sau blocarea pardoselii împreună;
  • Parchetul din vinil este un tip de pardoseală alcătuit din PVC (policlorură de vinil) și tot felul de materiale de umplutură, care sunt responsabile pentru stabilitatea, flexibilitatea și alte proprietăți ale parchetului.

Din aceste două tipuri, prin dimensiune sau compoziție, a venit primul nume simplificat – PVC Tile.

Pardoseală PVC

Clienții mai în vârstă încă își mai amintesc plăcile din PVC de 30×30 cm din bucătăriile lor. Pe atunci, nu exista nicio varietate de culori, dimensiuni sau texturi. Albastru, verde și galben erau comune.

În paralel, crearea de plăci de vinil s-a dezvoltat și în Europa de Vest și în SUA. Deși existau mai multe opțiuni, cel mai adesea plăcile au fost folosite în formă pătrată, de marmură sau monocromă în spațiile comerciale.

În acele vremuri, producătorii produceau mai degrabă plăci omogene, cu grosime uniformă sau imprimau desene pe suprafața plăcilor. Acest lucru explică lipsa modelelor și a texturilor suprafețelor din PVC din anii anteriori.

Pardoselă laminată

La începutul anilor 2000, parchetul laminat a început să explodeze. Clienților le-a plăcut ideea de a expune pardoseli naturale (lemn, piatră, marmură) pe suprafața unei pardoseli artificiale.

Producătorii au învățat:

  • Creați relief de suprafață, imitați textura lemnului.
  • A creat articulații de blocare fiabile și variații ale dimensiunilor totale.

Dar lipsea lucrul principal – 100% rezistență la apă.

Acest dezavantaj al laminatului a determinat căutarea unei pardoseli care să nu se teamă de apă, dar care să imite și o pardoseală naturală.

Pardoseală din vinil

Pardoseală din vinil DRYBACK

Producătorii de pardoseli din PVC, în principal din Europa, au luat act de această nevoie.

Aceștia au înființat producția de plăci prin combinarea ideii de laminat cu avantajele acoperirilor din PVC. Desenul este aplicat pe o peliculă specială, care este presată cu alte straturi de plăci de vinil și acoperită cu un strat transparent de PVC.

Acest produs se numește LVT – Luxury Vinyl Tile. Aceste plăci sunt așezate pe pardoseală cu ajutorul unui adeziv. Avantajul plăcilor LVT este că sunt 100% impermeabile.

Plăcile LVT, pe de altă parte, au un dezavantaj: strat superior instabil din punct de vedere dimensional și rezistent la uzură.

Pardoseală din vinil CLICK

Disponibil pe piață: LVT cu o îmbinare click. Clientul este acum capabil să instaleze singur parchetul. Nu este nevoie de unelte profesionale, ci doar de un manual sau de un videoclip de instalare pe YouTube. Plăcile LVT click au câștigat popularitate în rândul clienților în ultimii 7 ani, dar în aceeași perioadă au devenit evidente și dezavantajele.

Principalul dezavantaj al închiderii LVT este flexibilitatea închiderii și instabilitatea acoperirii în anumite puncte:

  • Când se așează suprafețe mari;
  • În lumina intensă a soarelui;
  • În cazul încălzirii neuniforme sau excesive a învelișului.

În aceste situații, plăcile își schimbă dimensiunile în mod minim, dar totuși (standardul ISO 23999 EN 434 – 0,25%), ceea ce afectează în cele din urmă rezistența îmbinării.

LVT-CLICK

Pardoseală din vinil RIGID

Pe piață a apărut o nouă pardoseală cu o densitate și o duritate relativ mai bună a substratului. Numele este RIGID (dur, rigid).

Rigiditatea bazei, astăzi, este obținută de producători în diferite moduri, cele mai populare pe care le vom descrie:

  • Spumare și presare variabilă a bazei din PVC;
  • Presare de vinil și materiale de umplutură, cu un procent mai mare de conținut de material de umplutură. Umpluturile sunt nisip, amestec de piatră, gips și altele;
  • Adăugarea unor straturi alternative de vinil presat și a unui strat suplimentar de vată de sticlă.

O demonstrație clară a diferenței dintre LVT și LVT RIGID este prezentată de producătorul Arbiton.

Clasificare pardoseală din vinil după metoda de presare

EPC – EXPANDED POLYMER CORE

Prima metodă de presare a plăcilor se numește EPC – EXPANDED POLYMER CORE (suport de polimer spumat).

În structura substratului EPC există mici cavități de aer care absorb eficient zgomotul de impact, dar, în același timp, din cauza acestor cavități de aer, acoperirea pe bază de EPC nu este rezistentă la sarcini de impact. De regulă, acest substrat este acoperit cu un strat subțire de PVC tradițional. Acest strat acționează ca o suprafață de lucru pentru a crește rezistența la abraziune. Acoperirile EPC sunt disponibile cu o îmbinare de blocare și sunt puse „flotant”.

Caracteristici EPC:

  • Confort acustic în timpul funcționării;
  • Coeficient scăzut de transfer de căldură, ceea ce creează o senzație de suprafață caldă;
  • 100% rezistent la apă, la fel ca alte plăci din PVC.

SPC – SOLID POLYMER CORE

A doua metodă de presare, care este mai frecventă, este SPC – SOLID POLYMER CORE (suport de polimer solid).

Acest tip de acoperire este realizat din substrat PVC solid de înaltă densitate (1900-2100 kilograme pe metru cub) cu adaos de carbonat de calciu (făină de marmură, făină de piatră). Acest substrat este robust și poate rezista la o utilizare intensă în interior. SPC are o mișcare dimensională minimă sub influența temperaturilor ridicate, ceea ce este important atunci când se utilizează încălzirea prin pardoseală.

Caracteristici SPC:

  • Conductivitate termică ridicată și stabilitate termică, ceea ce face ca SPC să fie alegerea numărul unu pentru încălzirea prin pardoseală;
  • Foarte durabil, rezistent la sarcini punctuale (picioarele mobilei grele și obiectele grele care cad nu lasă urme);
  • Autenticitatea pardoselii din lemn; datorită bazei rigide, este posibil din punct de vedere tehnic să se creeze o topografie a suprafeței în care senzația tactilă coincide cu cea vizuală. Acest lucru se numește „ștanțare în registru”;
  • 100% impermeabil.

O sarcină deloc banală: găsirea unor denumiri de marketing pentru noile produse care să fie ușor de înțeles de către public, o denumire care să sublinieze proprietățile și calitățile de consum ale produsului, iar din denumire să reiasă clar la ce produs se face referire.

Iată cum au apărut numele pe etichetele din magazinele:

  • Vinil laminat;
  • Laminat de cuarț;
  • Cuarț Vinil;
  • Laminat din piatră-polimer;
  • Compozit de piatră și plastic (compozit de piatră și plastic sau compus);
  • Miez mineral;
  • Miez de piatră.
  • sunt posibile și altele.

De fapt, acestea sunt numele a două produse.

Uitați-vă la tăietura pavajului:

  • Nucleul este celular – EPC;
  • Nu există celule – SPC, unde S nu înseamnă Piatră, ci Solid.

Multilayer Vinil Tile/Engineered Vinyl Floors

A treia metodă de presare, fără a necesita ca producătorii să înceapă noi linii de producție de plăci (linii SPC și WPC, diferite de producția de LVT), producătorii au lucrat la straturi de acoperire suplimentare mai dure, au adăugat un strat de vată de sticlă și au obținut un produs destul de dur.

De fapt, acest produs diferă de LVT-ul tradițional prin numărul de straturi, de exemplu, IVC LayRed are 12 straturi, dintre care două sunt din vată de sticlă armată.

Produsul nu are încă un nume nou stabilit, unii îl numesc LVT Rigid, alții îl numesc Engineered Vinyl Floors, alții îl numesc Multilayer Vinil Tile. Îl vom numi deocamdată LVT Rigid.

Dezvoltarea rapidă a pardoselilor de vinil rigide a determinat producătorii să găsească denumiri suplimentare pentru pardoselile de vinil flexibile – o serie de producători au introdus următoarea diviziune în funcție de rigiditatea (duritatea) substratului – Flex (flexibil) și Rigid (rigid).

Concluzie: dacă plăcile sunt flexibile – LVT Flex, dacă sunt rigide – este LVT RIGID.

Iată un tabel de clasificare a pardoselilor modulare din vinil, extras dintr-un comunicat de presă al MMFA (Asociația Europeană a pardoselilor modulare), care include principalii producători europeni și mondiali de pardoseli modulare din vinil:

Acest tabel nu include LVT Rigid(Multilayer Vinil Tile/Engineered Vinyl Floors), dar este posibil ca aceasta clasificarea să se schimbe în curând și noul produs să fie, de asemenea, plasat în grupul de produse Rigid.

No Comments

Post a Comment