Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti

Tendințe design interior 2023?

Designul este tot ceea ce ne înconjoară. Tendințe design interior 2023. Pandemiile, globalizarea, schimbările climatice, nevoia urgentă de a avea grijă de mediu. Schimbările active din societate au un impact direct asupra designului.

În ultimii ani, a trebuit să ne regândim opiniile cu privire la multe lucruri. Tendințele au încetinit și s-au întins pe perioade mai lungi. Deci, ce ne rezervă noul an? Vor continua tendințele sau ne va aștepta o schimbare? Haideți să aflăm împreună.

Multifuncționalitatea este de neoprit și rămâne o tendință majoră.

După experiența unei izolări prelungite, locuințele adaptate pentru petrecerea timpului liber, muncă, divertisment și activități sportive s-au consolidat permanent pe lista de priorități. Cererea de spa-uri, cinematografe, jocuri și săli de sport la domiciliu va crește în viitorul apropiat. În plus, se va acorda atenție și proiectării zonelor de utilitate, cum ar fi spălătoriile și spațiile de depozitare.

Dar este important să nu uităm că fiecare colț al spațiului trebuie să aibă un aspect vizual. Experimentarea cu dimensiunea, scara și proporțiile este perfectă pentru a face ca interioarele să nu fie plictisitoare, creative și memorabile. Corpurile de iluminat de dimensiuni îndrăznețe sau obiectele de artă sub forma unei pere naturaliste, dar gigantice, nu mai sunt surprinzătoare.

The Hem House, biroul de arhitectură Portal 92, foto de Niveditaa Gupta
The Hem House, firma de arhitectură: Portal 92, foto: Niveditaa Gupta
Design: Elizabeth Roberts, Foto: Dustin Askland

Designul interior în 2023 deschide o tendință, luxul ascuns.

În segmentul de design rezidențial high-end, vom asista cu siguranță la o dezvoltare în continuare a tendinței către „golul frumos”. Spații de locuit libere, pline de lumină naturală, aer, obiecte de artă elegante cu semnificație și obiecte de artă.

Interioare în care granițele dintre interior și exterior sunt practic șterse, permițând ca frumusețea atemporală a naturii să devină decorul natural al camerei.

Rețineți că această tendință ocolește destul de des băile, lăsând o portiță pentru ca proprietarii discreți să cedeze tentației luxului. Această ingeniozitate oferă posibilitatea de a te răsfăța cu o atmosferă de opulență în cele mai intime momente. Fără a compromite conceptul general al unui interior auster sau minimalist al locuinței.

Showroom-ul Zibi House, designeri: Studio Paolo Ferrari, foto: Joel Esposito
Clinica Alejandria, arhitecți: ERRE arquitectura, foto: David Zarzoso

Accentul pus pe baie este încă în centrul atenției, iar această tendință nu are de gând să renunțe in 2023.

Designul mobilierului de baie este adesea mai sugestiv decât cel al mobilierului din zonele de locuit. Atenția la detalii ia forme absolute:

  • opere de artă,
  • oglinzi
  • dulapuri cu oglinzi cu iluminare,
  • un accent pe accesorii și accesorii de mobilier într-un stil uniform cu robinete.

În plus, baia devine din ce în ce mai mult locul principal de prezentare a iluminatului decorativ. Împodobindu-se cu pandantive și aplice expresive și plafoniere de accent. Orice material care vă susține ideea este potrivit. De la alama periat și bronz natural până la cromul negru ultramodern.

Frumoasele corpuri de baie creează confort și adaugă elemente sculpturale. Fără a supraîncărca accentele sau a compromite funcționalitatea camerei. Cel mai important, nu necesită prezența lor în alte încăperi ale locuinței.

Design: Sarah Weichel, Swike Design, Foto: Swike Design
Designer: Beyzanura K., Decorilla, foto: Decorilla
Designer: Wanda P., Decorilla, foto: Decorilla

Sustenabilitatea, designul ecologic și dezvoltarea durabilă nu devin o tendință, ci o cerință obiectivă, care s-a înrădăcinat ferm.

Nu mai este vorba doar de dorința de a reduce la minimum amprenta de carbon a construcțiilor, a producției și a vieții umane. Ci și de căutarea constantă a unor noi modalități de a trăi în mod inteligent și accesibil tuturor. Și iată un astfel de mod, care poate fi clasificat ca o tendință de design durabil, este o nouă abordare a utilizării obiectelor de epocă.

Ideea în sine nu este nouă; mulți oameni își amintesc de mesele cu bazele făcute din patul unei mașini de cusut vechi. Scaunele de epocă retapițate în țesături moderne sunt de mult timp participante familiare în proiectele de design. Dar acum ideea a luat o nouă turnură, iar în mâinile unor decoratori experimentați, lucrurile vechi nu sunt doar reînnoite. Primesc un nou suflu de viață într-o nouă calitate și chiar funcție.

Nu vă grăbiți să aruncați o piesă de mobilier învechită. Mai ales dacă a fost cândva făcută manual și încă mai păstrează puțin din sufletul meșteșugarului. Uitați-vă mai atent: „Cât de veche este aceasta? Se mai face așa ceva?”. Vă va da o idee despre cum să o folosiți, precum Sandra Benhamou, care a creat un candelabru modern și luxos din piese vechi de sticlă Murano pentru a decora interiorul Galerie Vauclair din Paris.

Designer de candelabru: Sandra Benhamou, Galeria Vauclair din Paris, foto: Galeria Vauclair
The Hem House, biroul de arhitectură Portal 92, fotografie de Niveditaa Gupta

Cele mai populare stiluri sunt în continuare Eclectic, Fusion și alte tehnici combinate. Dar există ceva care este important de subliniat separat – Japandi.

Este un stil japonez combinat cu un design scandinav. Există toate șansele ca acesta să devină o sursă de inspirație majoră pentru designeri și clienții lor în anul următor.

Japandi întrunește cam toate tendințele majore:

  • spații deschise,
  • luminoase,
  • arhitectură fluidă,
  • materiale naturale,
  • culori naturale,
  • lamele de lemn deschis la culoare pe care mulți le adoră, combinate cu pata neagră pe mobilierul modern, iluminat arhitectural inteligent,
  • corpuri decorative de iluminat interior realizate din materiale naturale.

Acest stil va fi la fel de relevant atât pentru spațiile de locuit, cât și pentru băi și bucătării.

Un alt avantaj este ușurința cu care se poate transforma. Dacă v-ați săturat de minimalismul japonez combinat cu „lagom” și „hygge”. Pur și simplu înlocuiți lămpile simple cu unele de design din alamă și covorul de pe podea cu un covor tibetan din mătase. Adăugați perne expresive, artă colorată și un decor semnificativ și veți obține „goliciune frumoasă” în loc de „japandi”.

Design: Lance Thomas, Thomas Guy Interiors, Foto: Hayley Smith
Designer: Courtney B. Decorilla, foto: Decorilla
Design: Elle Decor, Decorilla, foto: Decorilla

Ce culori ne vor înconjura în 2023?

Potrivit experților, nuanțele prăfuite ale oricărei culori, adesea discutate în trecut, vor fi încă relevante, mai ales în interioarele de baie. Noul concept „LIGHT BUT NOT WHITE”, în toate nuanțele posibile, va fi o soluție bună pentru încăperile cu lipsă de lumină naturală. Monocromia multinivel își va menține, de asemenea, prezența în interioarele 2023.

Tendința pentru culori naturale și senine (atât nuanțe deschise, cât și profunde) nu va dispărea niciodată. Nuanțele pământii, ocru, auriu moale, nuanțe de nisip și toate combinațiile de tip deșert cu apus de soare promit să fie deosebit de populare.

Este posibil ca evenimentele internaționale din 2022 din Emiratele Arabe Unite și peisajul politic acut din Europa, care i-a făcut pe mulți să viseze la Africa și la Emirate, să fi jucat un rol.

De asemenea, nuanțele de verde continuă să câștige influență. Designerul newyorkez Josh Green (cine mai bine decât el să știe totul despre verde) a desemnat chiar și „minty fresh” (verde pal) ca fiind o subtendință specifică. O altă nuanță relativă de verde, Verdigris (o culoare patinată pe cupru) promite, de asemenea, o prezență în interioarele de anul viitor.

Pantone a declarat Viva Magenta 18

Pe acest fundal armonios și prăfuit, Pantone a declarat Viva Magenta 18 ca fiind culoarea 2023 – o culoare care nu există în natură și care va înlocui Everything Purple, o culoare psihologic ambiguă, dar cel puțin spectrală, Very peri (ultraviolet).

Este de sperat că această echipă va afecta în principal designul vestimentar și că interioarele vor fi ocolite.

Vorbind de culori, ceramica colorată devine din ce în ce mai populară în interioarele de baie. Alegerea aproape nelimitată de culori și nuanțe ale accesoriilor moderne pentru baie ajută la maximizarea reală a designului băii. Lavoarele și toaletele colorate pot fi punctul central și pot crea o atmosferă plăcută. Acest lucru este deosebit de bun pentru spațiile mici, unde nu există mult spațiu pentru decor.

Boutique hotel și resort CAPO, design: Carl Gerges Architects, foto: Carl Gerges
Framed Earth House, arhitecți: Rakshit Shah, Janvi Mehta Shah, D’WELL, foto: The Space Tracing Company
Boutique hotel și resort CAPO, design: Carl Gerges Architects, foto: Carl Gerges
Restaurantul FoodX Poznan, arhitecți: Pawel Garus, Jerzy Wozniak, Kinga Keane, mode:lina architekci, foto: Patryk Lewinski

Puncte importante în decor și ornamentație în 2023.

Stratificarea/complexitatea vizuală în orice lectură va fi la modă. De la ombré și digrada la un amestec epic și amețitor de imprimeuri și modele. De la estetica în conceptul de „gol frumos”, la decor în stilul „A little bit of everything”, cu accent pe autenticitate. Adică un decor care vorbește despre experiența personală, reflectând interesele, hobby-urile, amintirile, impresiile dumneavoastră (colecții personale, amintiri cu istorie, fotografii de familie). Apropo, pereții de vin din ce în ce mai populari sub formă de display-uri de vin pot fi, de asemenea, clasificați ca „interes propriu în spațiul de locuit” – colectarea vinului este, de asemenea, un hobby!

Designul plăcilor de baie susține, de asemenea, tendința pentru modele și modele geometrice.

Nu numai în ceea ce privește designul plăcilor în sine, ci și în ceea ce privește aspectul. Pe lângă veșnic iubita „cărămidă” și clasicele octogonale foarte „englezești” în diverse combinații. Vom vedea „herringbone”, chevron, triunghiuri, hexagoane și alte forme geometrice în combinații monocrome și colorate. Ritmul plăcilor dreptunghiulare monocrome cu chituire contrastantă va rămâne, de asemenea, relevant.

Cursul combinat permite, de asemenea, să se joace cu texturi și formate. Se pot face tot felul de experimente cu dimensiuni, formate și modele. Gresia de tip „greengrocerie”, realizată manual, este, de asemenea, la modă, deoarece nu numai că permite un joc interesant de lumini și umbre prin textura sa complexă/unică, dar este și un exemplu clasic de design sustenabil și ecologic.

Proiectantul arhitect James Stanley, foto: James Stanley
Design: Homes to Love, Decorilla, foto: Decorilla
Tendințe de design, foto: Tile Club

Designul pardoselilor de baie

Plăcile din lemn sunt, de asemenea, o alegere populară, în același model nepretențios de așezare în formă de spinare sau de chevron, atât pe pardoseli, cât și pe pereți. Tehnologia modernă face posibilă obținerea unei identități maxime în imitarea oricărei specii de lemn și obținerea aspectului mereu actual al lemnului natural, fără întreținere complicată și uzură.

Terrazzo va continua, de asemenea, să confere interioarelor o atmosferă veselă retro, iar designerii au adăugat în arsenalul lor și terrazzo canelat, care va adăuga nu doar profunzime vizuală, ci și profunzime și textură reală suprafețelor, fără a depăși o paletă neutră.

De asemenea, plăcile de format mare își păstrează poziția atât pe suprafețele orizontale, cât și pe cele verticale. Pe lângă o soluție universală pentru interioarele laconice, formatele mari cu modele clasice de marmură vor susține vanitatea și eleganța spațiilor de lux. Vor evoca o explozie de emoții cu modele de marmură sau pietre semiprețioase în cele mai îndrăznețe și extravagante culori, posibile datorită perfecțiunii noilor tehnologii de imprimare.

Design: Liana S.,Decorilla, foto: Decorilla
Arhitect: Dario Vista, foto: Tile Club
Design: Valle Reinis, Decorilla, foto: Decorilla

Va trebui să se renunțe la materialele sintetice.

Adevăratele bestseller-uri vor fi tendințele estetice și principiile „designului verde”. Sticla (în special în versiuni fumurii sau mată), metalul, piatra naturală, marmura și lemnul vor rămâne.

Produsele din rășină reprezintă accente interioare spectaculoase.

Mulți designeri populari au apreciat deja posibilitățile infinite ale acestui material, transparența, maleabilitatea și saturația culorilor. De exemplu, colecția Plump pentru Tuleste a lui Jan Alistair Cochrane, prezentată la Art Basel Miami. Masa expresivă din rășină albă a lui Marcin Rusak, cu flori fuzionate în suprafață. Și, bineînțeles, scaunele senzaționale „Come Stai?” de Gaetano Pesce, regele colecționarilor de rășină, care au fost create în cantitate de 400 de bucăți pentru prezentarea de modă Bottega Veneta de la Milano, primăvară-vară 2023. Apropo, scaunele unice au fost scoase la licitație în cadrul aceluiași Art Basel Miami, împreună cu o nouă carte despre proiect, publicată în ediție limitată și, bineînțeles, cu o copertă realizată din rășină.

Mobilier tapițat

Pe lângă catifeaua și buclée-ul câștigător, care a migrat de mult timp de la jachetele Chanel la mobilierul tapițat, texturile moi și confortabile și „țesăturile bărbătești” (mohair, cașmir, tweed) care dau un sentiment de confort, căldură, siguranță și stabilitate vor fi la mare căutare în țesături. Iar conceptul de design sustenabil și lux moderat este susținut de materiale rafinate și neconvenționale, precum trestia de zahăr, cânepa, mătasea brută și inul, care conferă produselor o senzație unică și irepetabilă.

Meșter artizan

Deși dorința de unicitate este o tendință veșnică, iar aceasta poate include și moda „defectelor perfecte” (o muscă în chihlimbar sau o piatră cu o gaură). Popularitatea tot mai mare a „meșteșugurilor fine” – produse rafinate „nefinisate” de o calitate excelentă. Atunci când munca unui meșter artizan poate fi comparată cu cea a unui sculptor – „toate lucrurile inutile” sunt tăiate pentru a da materialului forma și funcția sa, dar produsul nu este terminat la perfecțiune, iar materialul în acest caz poate fi orice (lemn, piatră, lut).

Este greu de identificat tendința de luciu ridicat și în orice versiune (metal, oglindă, lac). Este încă relevantă, aparent în această eră a selfie-urilor perfecte și a fundalurilor TikTok. Popularitatea acestor suprafețe nu va dispărea. În general, vă place ceea ce vedeți în oglindă?

Masă de cafea joasă FLORA 116, designer: Marcin Rusak, Twenty First Gallery, New York, foto: Twenty First Gallery
Scaunul Lupa, design: Umberto și Fernando Campana, Studio Campana, foto: Studio Campana
Origin Table, designer Gloria Cortina, Cristina Grajales Gallery, foto: Cristina Grajales Gallery
Pânză din fibre vegetale, artist Angela Damman, foto: Marcella Echavarria

Totul este calm și așteptat cu tendințele de mobilier de altădată.

Formele organice și sculpturale, cum ar fi canapelele în formă de semilună și de fasole, scaunele lalea și fotoliile în formă de ou, combinate cu covoare rotunjite, completează oglinzile alungite, mobilierul cu colțuri rotunjite și obiectele sanitare la fel de rotunjite.

Colecția Objets Nomades de Louis Vuitton, design: Umberto și Fernando Campana, foto: louisvuitton.com

Cererea de interioare transformabile, modularitate și „design personalizabil” (mese combinabile cu mai multe mese, compoziții pliabile în mozaic, module mobile în mobilierul tapițat) va crește, de asemenea, în mod normal – este pur și simplu confortabil să trăiești și să socializezi.

Café Myfresh, arhitecți: Suvrita Bhardwaj, Nikhil Pratap Singh, LOOP Design Studio, foto: Purnesh Dev Nikhanj

Din același motiv, insulele de bucătărie devin la fel de indispensabile în bucătărie ca și cada de baie – „dacă este loc, mai bine o pui acolo”. Dintre noile tendințe, ne putem gândi încă o dată la Japandi, care adaugă caracteristici scandinave la mobilierul în stil japonez, sau invers, și nici nu creează vreo provocare.

Designul sexy al anilor ’70

Experții prezic un interes sporit pentru designul sexy al anilor ’70 și o cerere pentru tot ceea ce este neobișnuit, neaoș sau chiar huliganism în materie de design. Picioarele mobilei ar putea avea parte de un șoc, judecând după mesele și piedestalurile care plutesc în aer și creativitatea, precum scaunele jucăușe pe „picioare” cu „pantofi” antropomorfi din lemn de la Design VA.

Și apoi există forme sub formă de păsări și animale mitice, precum și popularitatea surprinzătoare a anemonelor de mare și a actiniei, care se regăsesc din ce în ce mai des atât în subiectele tipăriturilor, cât și în formele de decor (covoare, vaze) – este ca un nou animalist. De parcă aceste creaturi marine ar putea să învingă tigrii, zebrele și leoparzii.

Fotoliu Bulbo, proiectat de Humberto și Fernando Campana, Estúdio Campana, foto: louisvuitton.com

Mă întreb chiar cu cine a început totul. Poate că este vorba de o preluare din tendințele vestimentare, așa cum s-a mai întâmplat. Unele colecții de la ultimele prezentări au părut destul de jucăușe, gândiți-vă doar la recenta „discuție de pluș” a lui Thom Browne.

No Comments

Post a Comment