Suna +40 (726) 316 138
Luni- Vin 10:00-18:00
Sabinelor 117 Bucuresti
poliuretan vs duropolimer

Alegerea profilelor: poliuretan vs duropolimer

Atunci când creați un design interior, doriți să folosiți cele mai bune materiale disponibile. Dar, uneori, nu este atât de ușor să vă dați seama care dintre cele două materiale va fi mai rentabil, ușor de instalat, frumos și de lungă durată. Haideți să comparăm două materiale populare – poliuretan vs duropolimer – pentru a afla care dintre ele este cel mai bun pentru designul dvs. interior.

Caracteristici poliuretan

Poliuretanul este utilizat pe scară largă nu numai în decorațiuni, ci și în multe alte domenii – inginerie mecanică, industria mobilei etc. Acest material este atât de răspândit datorită unui număr de proprietăți pozitive. Piesele turnate din poliuretan au următoarele calități.

Elasticitate ridicată

Poliuretanul poate lua aproape orice formă. Acest lucru îi permite să fie utilizat nu numai pentru plinte și cornișe, ci și pentru elemente decorative mai complexe, cum ar fi ornamente sau rozete.

Robustețe și rezistență la impact

Datorită structurii sale, materialul este rezistent la presiune și la impact, chiar dacă poate fi ușor tăiat sau zgâriat. Acest tip de protecție este bun împotriva impacturilor accidentale asupra suprafeței decorative.

Ușor de instalat

Poliuretanul este foarte ușor, ceea ce permite ca acesta să fie atașat singur la suprafață, fără abilități speciale. În plus, ușurința sa îl face, de asemenea, ușor de transportat.

Siguranța materialelor

Poliuretanul este sigur pentru copii și nu emite substanțe toxice. Nu este dăunător pentru sănătatea umană.

Merită să ne dăm seama că produsele din poliuretan nu joacă doar un rol decorativ în design. Ele sunt adesea folosite pentru a ascunde cablurile sau țevile și pentru a crea iluminat ascuns. O astfel de utilizare este posibilă datorită calităților pozitive deja menționate ale acestui material – ușurința și flexibilitatea sa.

Caracteristici duropolimer

Deși poliuretanul se comportă destul de bine – nu există limite la perfecțiune. În căutarea unor materiale mai durabile, a fost dezvoltat duropolimerul. Acest material este creat prin presarea polistirenului. Să aruncăm o privire la avantajele sale față de cunoscutul poliuretan.

Durabilitate

Datorită densității sale ridicate, materialul este mult mai greu de deteriorat decât poliuretanul. Densitatea are, de asemenea, un impact asupra durabilității. Duropolimerul are o durată de viață practic nelimitată, fără a-și pierde atractivitatea și proprietățile mecanice în timp.

Purificarea aerului

Duropolimerul folosește cărbune în compoziția sa. Acest lucru conferă decorului o nouă calitate. Elimină mirosurile și poluanții din aer. Desigur, un astfel de efect nu trebuie supraestimat, dar aerul din camera cu decor duropolimer va fi mai curat.

Fără contracție

Densitatea ridicată împiedică elementele decorative să își schimbe forma după instalare, chiar dacă produsul duropolimeric în sine ar avea o greutate mare.

Protecție împotriva umezelii

Suprafața unui produs decorativ duroplastic are o rezistență excelentă la umiditate. Nu absoarbe deloc apa și pe ea nu se poate forma nicio ciupercă. Acest lucru face ca produsele din duropolimer să fie potrivite pentru utilizarea în încăperi cu umiditate ridicată, de exemplu băi;

Ieftin

Produsele din duropolimer costă considerabil mai puțin decât cele din gips, ceea ce nu este surprinzător. Dar acestea vor costa, de asemenea, mai puțin decât produsele decorative similare din poliuretan.

Cu atât de multe avantaje, este greu să nu te întrebi de ce produsele din duropolimer nu au înlocuit produsele din poliuretan. De fapt, duropolimerul are o serie de dezavantaje care contrabalansează avantajele:

  • greutatea produsului – deoarece produsele din duropolimer au o densitate mare. Acestea cântăresc mai mult. În unele cazuri, acest lucru poate fi o problemă atunci când se încearcă fixarea elementului decorativ pe perete. Desigur, aceasta nu va fi o problemă pentru lucrătorii profesioniști, dar greutatea crescută a produsului trebuie totuși luată în considerare;
  • inflexibilitate – duropolimerul este excelent pentru interioarele austere, fără utilizarea de bucle sau detalii fine. Densitatea mare face ca materialul să fie mai puțin flexibil. Astfel încât este mai puțin folosit pentru elemente decorative complexe. Acesta este un dezavantaj pentru cei care doresc un design interior ornamentat, cu reliefuri și modele neobișnuite.

Rezultatele comparației poliuretan vs duropolimer

Deci, este posibil să se răspundă la întrebarea care material este mai bun – poliuretan vs duropolimer? De fapt, se poate, dar răspunsul va varia în funcție de obiectivele dumneavoastră:

  • produsele decorative din poliuretan sunt mai versatile. Ele pot lua orice formă, ceea ce este utilizat pe scară largă în proiectele de design individual. Poliuretanul este potrivit pentru camerele și dormitoarele copiilor. Se potrivește bine cu coloane decorative și modele complicate, dar poate fi folosit și pentru elemente decorative individuale;
  • produsele decorative din duropolimer ar fi o soluție excelentă pentru băi, datorită rezistenței lor la umiditate. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a crea un design clasic, în care prevalează liniile drepte și formele stricte. Elementele de design din duropolimer sunt ușor de vopsit, nu sunt supuse la uzură și vor păstra rezultatul designului interior pentru mulți ani de acum încolo. Este optimă utilizarea elementelor din duropolimer în designul de birou sau de studiu. Același material trebuie ales dacă elementele decorative sunt expuse în mod constant la presiune sau stres mecanic.

După cum putem vedea, duropolimerul nu este o alternativă rea la deja cunoscutul poliuretan. Dar, atunci când facem o comparație atât de detaliată, nu trebuie să uităm cât de mult a progresat astăzi tehnologia de dezvoltare a materialelor sintetice.

Elementele din poliuretan și duropolimer sunt practic imposibil de distins de produsele din gips, dar sunt mult mai ieftine, rezistente la șocuri și mult mai ușor de instalat. Așadar, oricare dintre materiale va fi avantajos pentru dumneavoastră și ar trebui să vă bazați doar pe nevoile specifice ale interiorului dumneavoastră.

No Comments

Post a Comment