Stilul Japandi în amenajare interioara
În designul interior, popularitatea unui stil durează de obicei șase luni, cel mult un an. Cu toate acestea, stilul Japandi, a devenit una dintre principalele tendințe în materie de design interior inca din 2022.
Fuziunea dintre minimalismul japonez și estetica scandinavă s-a dovedit a fi foarte căutată pentru atmosfera sa caldă și pentru crearea unui aspect simplu și atemporal cu o paletă neutră și materiale naturale.
Ceea ce este surprinzător în legătură cu stilul japonez este faptul că stilul japonez și cel scandinav s-au dezvoltat în momente diferite și în părți diferite ale lumii, la mare distanță unul de celălalt. Cu toate acestea, punctele comune dintre conceptele orientale și cele occidentale le-au permis să fuzioneze perfect într-un singur stil, reunind caracteristicile cheie ale ambelor tipuri de design și echilibrându-le pentru a crea un aspect coerent.
Această formațiune hibridă combină stilul modern al designului scandinav cu eleganța atemporală a esteticii japoneze, ceea ce creează în mod natural un sentiment de artă, simplitate și natură.Acest stil scandinav-japonez se concentrează pe căldură, elemente naturale, linii curate, spații luminoase și palete de culori discrete. Designul interior Japandi este plăcut din punct de vedere estetic, bazându-se în același timp pe funcționalitate și minimalism. Pe de o parte, acest stil este dominat de linii curate și geometrie riguroasă, iar pe de altă parte, întruchipează conceptul japonez de „wabi-sabi”, în care frumusețea se găsește în imperfecțiune.
Culorile principale ale stilului Japandi
Numărul minim de culori și materiale utilizate nu înseamnă că alegerile sunt limitate in stilul Japandi. Opțiunile de culoare într-o paletă calmă și liniștitoare sunt suficiente. În locul albului pur, se folosesc nuanțe mai calde și neutre, cum ar fi albul cald, crem, maro și bej. Toate acestea funcționează bine ca și culori de bază, iar rozul pal, nuanțele „atenuate” de verde și albastru și negrul ca element de dramatism sunt folosite pentru a crea un echilibru între neutralitate și luminozitate. Cheia este să aveți mai multe culori neutre și mai puține culori întunecate contrastante.
Culorile principale ale stilului Japandi:
- Nuanțe neutre moi: alb cald sau crem, fildeș, gri moale, albastru și bej.
- Tonuri de pământ: nuanțe de argilă, teracotă și gri-maroniu.
- Texturi calde de lemn: cedru și pin roșu (lemn închis), stejar și tec (lemn deschis).
- Verde stins: nuanțe organice de verde, salvie moale și verde-gri.
- Contraste întunecate: granit, indigo și negru.
Materilale în stil Japandi
Materialele alese pentru stilul Japandi sunt naturale, preferându-se lemnul și ceramica, chiar și în decor.
Materiale de bază pentru mobilierul Japandi:
- Rattan
- Lemn (nuc, ghindă, tec)
- Bamboo
- Texturi moi (in, bumbac)
Pentru textile:
- Lana
- Bumbac
- Catifea
Pentru decorare:
- Argilă
- Sticlă
- Plante
- Lemn
Stilul japonez poate fi numit o alegere destul de practică, deoarece se potrivește aproape tuturor tipurilor de arhitectură.
Elementele stilului japonez și scandinav se completează reciproc pe mai multe planuri. Stilul scandinav aduce simplitate și confort cu liniile sale arhitecturale clare și decorul concis, în timp ce stilul japonez creează o atmosferă calmă și elegantă cu minimalismul său.
Living în stil Japandi
În camerele de zi în stil Japandi puteți experimenta – de la design minimalist la decoruri și culori luminoase și îndrăznețe.În camerele mai mari, se pot folosi culori mai închise. Dacă pereții sunt decorați în tonuri mai deschise, atunci va fi potrivită mobila din lemn ușor mai închis sau țesături mai închise la culoare. Această combinație funcționează și în sens invers: culori mai închise pe pereți și mobilier și decor mai deschis. Pentru a crea un punct focal în camera de zi, un tablou mare sau un element decorativ poate fi atârnat pe perete, în timp ce accesoriile și textilele sunt alese în culori autentice japoneze.
Bucătărie în stil Japandi
Zona de sufragerie și bucătărie reunește oamenii nu numai pentru a găti și a mânca, ci și pentru a socializa, astfel încât designul acestui spațiu este foarte important.Un loc în care vă puteți „juca” cu culoarea închisă a pereților și o puteți echilibra cu mobilier contrastant. Sau faceți pereții bucătăriei mai ușori și folosiți gresie și faianță de culoare închisă și dulapuri închise la culoare. Această combinație va crea, de asemenea, un aspect contrastant, dar echilibrat.
Dormitor în stil Japandi
Dormitorul este o cameră destinată odihnei și relaxării. Prin urmare, stilul Japandi este ideal pentru dormitoare: simplitatea, eleganța și concizia creează o atmosferă relaxantă și liniștitoare.Este evident că în dormitor se folosesc numai țesături naturale (bumbac și lână). Pentru un accent este posibil să se adauge țesături cu margini aspre. Tema generală a designului dormitorului trebuie să fie simplă și nu prea „copleșitoare”. Alegeți nuanțe calde de alb, roz stins sau bej moale.
Baie în stil Japandi
În baie, atât pereții albi clasici, cât și soluțiile moderne cu pereți gri sau gri închis sunt folosite pentru a da spațiului un aspect sofisticat.În consecință, în cazul pereților închiși la culoare, lemnul deschis, piatra și alte elemente albe sunt folosite ca finisaje decorative, în timp ce în baia cu pereți clari se pune podea din lemn închis sau gresie și se amplasează mobilier din lemn închis la culoare. În ambele cazuri, acest lucru echilibrează și completează aspectul.
- STILUL SCANDINAV SE RETRAGE ÎN FUNDAL. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE?
- Principalele anti-trenduri ale anului 2023. Ce soluții de interior și-au pierdut relevanța în acest an
- Combinații ceramice: cum să combinați diferite culori și texturi pentru un interior armonios
- Cum să decorezi dormitorul – sfaturile noastre de top
- Design interior Kelly Hoppen
No Comments