Culorile din interior: ce culori trebuie să folosiți și care trebuie să le evitați.
Culorile din interior au un mare impact psihologic asupra fiecărei persoane și atunci când le alegeți trebuie să fiți atenți la ce culori trebuie să folosiți și care trebuie să le evitați.
Desigur, nu se poate spune că unele culori pot fi folosite și altele nu. Unii oameni preferă culorile intense și active în interior, în timp ce alții tind spre tonuri mai liniștite și mai monocrome
Există, de asemenea, designeri cărora le place să folosească culori vii în interior și cei care preferă culorile neutre. Înainte de a apela la serviciile unui designer, verificați lucrările acestuia și fiți atenți la paleta de culori în care lucrează.
Pentru cineva care este mai înclinat spre nuanțe calme, culorile vii pot fi obositoare și pot avea un impact psihologic puternic asupra sa.
Cele mai populare culori din interior:
- alb
- gri
- negru
- bej
De ce aceste culori?
Adevărul este că majoritatea oamenilor experimentează multe emoții diferite pe parcursul zilei. Atât pozitive, cât și mai puțin pozitive. Când ajungem acasă, vom fi mai înclinați să ne relaxăm și nu vom dori să fim distrași și iritați de petele de culoare strălucitoare din casă. În plus, culorile monocrome au un impact psihologic minim asupra oamenilor, ceea ce are un efect pozitiv asupra dispoziției și stării lor de spirit.
Culorile din interior: de exemplu, vopsirea unui perete portocaliu sau roșu nu este același lucru cu purtarea hainelor de aceeași culoare, deoarece vopsirea constantă a pereților nu este cea mai bună opțiune.
Proprietăți ale culorilor în interior
Roșu
Roșul ne excită sistemul nervos, ne poate stimula pofta de mâncare și ne dă energie pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, dacă petreceți o perioadă lungă de timp într-un interior cu culoare roșie, apare efectul opus; deveniți obosiți și chiar iritați.
Nu folosiți pete mari de culoare roșie în dormitoare, în special în dormitoarele copiilor, deoarece acest lucru poate contribui la perturbarea somnului
Roșul poate fi folosit cu siguranță, dar trebuie folosit cu moderație și cu atenție. Dacă roșul este culoarea dvs., utilizați-l ca o culoare de accent în interior, de exemplu pe pernele canapelelor, pe modelele de țesături și pe alte elemente, dar nu mai mult de 10 % din culoarea din cameră.
Galben
Spre deosebire de roșu, galbenul nu are același efect agresiv, dar crește concentrarea, te poate înveseli și activa
Galbenul este acceptabil pentru utilizarea în camerele copiilor, dar principalul lucru este proporția culorii în raport cu restul. Folosiți accente în anumite detalii și elemente
În cazul în care galbenul activ este diluat cu alb sau gri, acesta poate fi aplicat pe suprafețe mai mari și pe suprafețe mai mari din interior.
Cu cât culoarea este mai strălucitoare și mai activă, cu atât mai puțin trebuie să fie prezentă. În acest fel, interiorul nu va fi copleșitor și nu va acapara toată atenția dvs.
Albastru
Albastrul aparține grupului de culori reci, lărgește vizual camera, spre deosebire de culorile calde, și calmează și relaxează sistemul nervos.
Albastrul este ideal pentru dormitoare, birouri și camere de zi. Albastrul este adesea folosit în mediile medicale și educaționale
Albastrul este, de asemenea, o culoare naturală, deci are un efect calmant asupra oamenilor.
Verde
Verdele, ca și albastrul, este o culoare rece, ceea ce înseamnă că toate proprietățile albastrului pot fi atribuite în mod sigur și verdei.
Verdele inactiv este ideal pentru utilizare în dormitoare, camere de zi, camere de copii, birouri, băi și bucătării.
Un verde calm și rece se combină bine cu texturi naturale, cum ar fi lemnul, marmura și piatra.
Roz
Rozul se formează prin amestecul culorilor roșu și alb. Rozul nu are un impact emoțional la fel de puternic ca roșul.
În cazul în care concentrația întregului în roz este predominantă, poate fi utilizată în siguranță pe suprafețe mari în combinație cu alte nuanțe calme.
Stereotipul conform căruia rozul este o culoare exclusiv feminină rămâne un stereotip. Atunci când este combinat cu gri închis sau negru, rozul devine mai activ și chiar agresiv
Rozul poate fi folosit și în toate zonele unui apartament sau ale unei case.
- STILUL SCANDINAV SE RETRAGE ÎN FUNDAL. CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE?
- Principalele anti-trenduri ale anului 2023. Ce soluții de interior și-au pierdut relevanța în acest an
- Combinații ceramice: cum să combinați diferite culori și texturi pentru un interior armonios
- Cum să decorezi dormitorul – sfaturile noastre de top
- Design interior Kelly Hoppen
1 Comment